Správy

Začala veľká rekonštrukcia Nemocnice Poprad za 9 miliónov eur: Čo to znamená pre pacientov?

V popradskej nemocnici začali v týchto dňoch s realizáciou veľkej investície z fondov Európskej únie.

Ilustračný obrázok k článku Začala veľká rekonštrukcia Nemocnice Poprad za 9 miliónov eur: Čo to znamená pre pacientov?
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Generálny riaditeľ Nemocnice Poprad Peter Petruš potvrdil, že za takmer deväť miliónov eur sa kompletne zrekonštruuje centrálny príjem, zmodernizuje sa deviate a desiate poschodie, kde sa nachádza gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie, a pribudnú aj dva nové výťahy.

Zmluvu s ministerstvom zdravotníctva sme podpísali ešte vlani, súťaž na zhotoviteľa stavby sa uskutočňovala takmer rok a teraz sme odštartovali samotné práce,“ priblížil riaditeľ.

Urgent najvyššieho typu v Poprade

Najprv sa začalo s rekonštrukciou centrálneho príjmu, ktorý sa zmení na urgent druhého typu, súčasťou projektu je aj prístavba k súčasným priestorom centrálneho príjmu. Ide o urgent najvyššieho typu, na Slovensku je ich schválených iba šesť vrátane Popradu. „Bude mať širší zásah poskytovania urgentnej starostlivosti aj mimo regiónu. Do budúcna by sme tam chceli mať aj traumacentrum, už na tom pracujeme,“ ozrejmil Petruš.

Nasleduje gynekológia a novorodenecké oddelenie

Nasledovať bude nadstavba vzduchotechniky na 11. poschodí, kompletne sa zmení pôvodná dispozícia gynekológie a neskôr sa zrekonštruuje aj novorodenecké oddelenie. Paralelne sa vybudujú aj dva veľké výťahy v hlavnom monobloku, aby sa znížila čakacia lehota na prevoz pacientov v rámci jednotlivých oddelení. „Súčasťou projektu je aj doplnenie prístrojovej techniky na jednotlivé oddelenia, ktoré prejdú rekonštrukciou,“ dodal riaditeľ.

V tejto súvislosti nemocnica upozornila na isté obmedzenia, ktoré jednotlivé práce prinesú.

Práce sa dotknú pacientov i zamestnancov

Vedúci technicko-prevádzkového oddelenia nemocnice Peter Horák uviedol, že na rekonštrukciu návštevníkov nemocnice upozorňujú tabule. „Práce budú rozdelené na viacero etáp, dotkne sa to najmä pohybu pacientov i zamestnancov po nemocnici. Už teraz sme znížili počet parkovacích miest pri centrálnom príjme pre imobilných a sanitky. Neskôr bude tento vstup zo zadnej strany úplne uzavretý,“ konkretizoval Horák s tým, že tento krok prinesie aj zmenu parkovania pred nemocnicou v smere od polikliniky Alexandra.

Urgent sa bude budovať za prevádzky v polovičnom profile. „Všetko robíme s jedným cieľom, a to skvalitniť úroveň poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre našich pacientov,“ zdôraznil Petruš.

Maximálne 30 mesiacov

Nemocnica sa na rozpočte projektu podieľa desiatimi percentami, po výstavbe nových operačných sál spred približne ôsmich rokov ide v Poprade o druhú najväčšiu investíciu. „Práce by mali trvať maximálne do 30 mesiacov, ja si však myslím, že to zvládneme aj skôr,“ skonštatoval riaditeľ. Zároveň dodal, že vypracovali aj generel, ako by mala nemocnica vyzerať počas desiatich rokov. Keďže jednotlivé objekty už majú viac ako 50 rokov, rekonštrukciu si vyžiadajú všetky tamojšie oddelenia. „Cieľom je postupne obnoviť ich tak, aby spĺňali požiadavky 21. storočia,“ uzavrel Petruš.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM