Správy

Záchranári dvíhajú varovný prst: V Tatrách za posledné dni pripadlo takmer pol metra snehu

V najvyšších polohách Vysokých a Západných Tatier je vyhlásená zvýšená lavínová hrozba, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Ilustračný obrázok k článku Záchranári dvíhajú varovný prst: V Tatrách za posledné dni pripadlo takmer pol metra snehu
Zdroj: Facebook.com/Horská záchranná služba

Za posledných 72 hodín tam pribudlo 40 centimetrov nového snehu. Horskí záchranári vo štvrtok očakávajú ďalšie snehové zrážky. Informoval o tom Pavel Krajčí zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Veľké riziko

Najviac nového snehu pribudne na severnej strane Tatier. „Nízke teploty neumožňujú, aby sa vrstvy snehu medzi sebou dobre previazali. V stredu (14. 4.) fúkal siný vietor, ktorý na záveterných, južných, juhovýchodných a východných svahoch vytváral nebezpečné snehové dosky a vankúše, ktoré je možné uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení,“ priblížil Krajčí.

Vo štvrtok sa podľa neho môžu vyskytovať aj spontánne lavíny z nového snehu v skalných stenách a na veľmi strmých svahoch.

Ako doplnil, v Nízkych Tatrách a Fatrách je nového snehu výrazne menej, preto tam platí mierne a v nižších polohách iba malé lavínové nebezpečenstvo.

Na horách aktuálne prevládajú nízke teploty, sneží a fúka silný vietor severozápadných smerov. Nový sneh je podľa Krajčího vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozložený. Spresnil, že kým vo Vysokých a Západných Tatrách je zima ešte v plnom prúde, vo Fatrách je sneh už iba v najvyšších polohách a aj nového snehu je tam najmenej.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Mohlo by vás zaujímať:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM