Krimi

Záchranári sa v Tatrách nezastavili: Počas pomoci turistke mali požiadavku na ďalší let

Vrtuľník letel okrem pomoci českej turistke aj na pomoc turistovi z Poľska, ktorý si pádom poranil dolnú končatinu a ďalej už nedokázal pokračovať.

Ilustračný obrázok k článku Záchranári sa v Tatrách nezastavili: Počas pomoci turistke mali požiadavku na ďalší let
Zdroj: Air - Transport Europe

Leteckí záchranári pomáhali v nedeľu dvom zraneným turistom vo Vysokých Tatrách.

Ako informovala hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby (VZZS) Air-Transport Europe Zuzana Hopjaková, v prvom prípade zasahovali v oblasti Bystrej lávky, kde sa nachádzala 51-ročná česká turistka po páde a následným nárazom do skál s poraneným hrudníkom a hlavou.

„Lekárka bola po vizualizácii miesta priamo k zranenej vysadená palubným navijakom. Zranenia jej ošetrila a pripravila na evakuáciu z miesta. Počas medzipristátia dostali záchranári požiadavku o ďalší záchranný let, a tak pre urýchlenie akcie ju záchranári previezli na letisko v Poprade, kde si ju prevzala posádka rýchlej zdravotnej pomoci a ďalej transportovala do popradskej nemocnice,“ uviedla Hopjaková.

Transport do nemocnice

Záchranársky vrtuľník následne letel do oblasti Ošarpancov na pomoc 50-ročnému turistovi z Poľska, ktorý si pádom spôsobil poranenie dolnej končatiny a ďalej už nedokázal pokračovať.

„Aj tu bola lekárka vysadená do terénu lanovou technikou. Zranenie mu zafixovala a z miesta boli obaja evakuovaní. S podozrením za zlomeninu predkolenia bol letecky transportovaný na centrálny príjem nemocnice v Poprade,“ dodala Hopjaková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM