Martin Sýkora Rôzne

Záchranársky pes pripravený na rôzne situácie: Klobúk dole pred kynológmi

V dňoch 09. - 19.01.2017 sa postupne v troch termínoch stretli psovodi so služobnými psami zo všetkých oblastných stredísk HZS na zimných preškoleniach.

Ilustračný obrázok k článku Záchranársky pes pripravený na rôzne situácie: Klobúk dole pred kynológmi
Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba

Lavína, pátranie a ovládateľnosť

Záchranárski štvornohí pomocníci sú tradičnou súčasťou horských záchranárov. Uplynulých 10 dní sa v slovenských horách uskutočnilo veľké cvičenie a preškoľovanie záchranárskych psov a ich psovodov. Prvá skupina kynológov z OS Malá a Veľká Fatra absolvovala výcvik na Martinských holiach, druhá skupina psovodov z OS Vysoké Tatry a Slovenský raj sa stretla v Doline Bielej vody vo Vysokých Tatrách a do tretice záchranári z OS Západné a Nízke Tatry cvičili pod Smutným sedlom v Západných Tatrách.

„Preškolenia boli zamerané na precvičenie vyhľadávania ľudí zasypaných v lavíne, plošné pátranie a výcvik ovládateľnosti psov. Zároveň boli pripravené pracoviská, kde psovodi ale aj figuranti, mali možnosť zdokonaliť sa v práci s elektronickými vyhľadávacími prístrojmi,“ informovali horskí záchranári.

Cvičenie psovodov HZS 01/2017
9
Galéria

Udržanie vysokej úrovne pripravenosti

Nasadenie na cvičné nočné pátracie akcie prebiehalo za súčasného monitorovania výkonu psovoda a psa v teréne pomocou GPS prístrojov s následným vyhodnotením efektívnosti nasadenia.

„Výcvik sa konal na modelových lavínach do neskorých večerných hodín pre väčšie prispôsobenie sa k reálnym nasadeniam v rámci výkonu záchranárskych psov v podmienkach HZS. Cieľom každého podobného cvičenia je udržať vysokú úroveň pripravenosti psovodov a psov HZS,“ dodali záchranári.

Veľké poďakovanie patrí opäť všetkým figurantom, ktorí odviedli počas celodennej práce na pracoviskách kvalitnú a obetavú prácu.

Zdroj: Facebook/Horská záchranná služba
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM