Martin Sýkora Rôzne

Začiatok víkendu s rizikovým počasím: V piatok s búrkovou výstrahou!

Pomaly začína víkend a pekné počasie cez pracovný týždeň dalo mnohým nádej na posledné užitie si babieho leta. Ale pozor - na nepripravených číha búrkové prekvapenie!

Ilustračný obrázok k článku Začiatok víkendu s rizikovým počasím: V piatok s búrkovou výstrahou!
Foto: Radoslav Dudáš / Zdroj: Dnes24.sk

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na piatok výstrahu prvého stupňa pre všetky tatranské a podtatranské okresy. „V okrese Poprad je malá pravdepodobnosť výskytu búrok s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity,“ uviedla stránka SHMÚ. To však neznamená, že netreba byť pripravený!

„S búrkami môžu byť spojené krátkodobé ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 – 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 – 23 m/s (65 – 85 km/h),“ varujú meteorológovia.

Pod Tatrami však nejde o nič výnimočné – intenzita sprievodných javov je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu. „Pri spomínaných búrkach je možný prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov (stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov, podjazdov),“ dodal SHMÚ.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM