Martin Sýkora Správy

Povodňové práce v Tatrách kritizuje aj Slovenský ochranársky snem

Slovenský ochranársky snem (S-O-S) tvrdí, že pod zámienkou ochrany pred povodňami dochádza vo Vysokých Tatrách a na podhorí k devastácii chránených riečnych ekosystémov európskeho významu.

Ilustračný obrázok k článku Povodňové práce v Tatrách kritizuje aj Slovenský ochranársky snem
8
Galéria
Zdroj: TASR

Robí sa je zle, nerobí ešte horšie

Povodne trvali síce jeden deň, ale práce na odstraňovaní ich následkov trvajú dodnes. Envirorezort už dal situáciu preveriť, či ochranári majú pravdu. „Uvedomujeme si, že v blízkosti tokov sa nachádzajú sídla a komunikácie, a preto boli niektoré práce nevyhnutné. Odstraňovanie starších sedimentov, narušovanie prirodzeného striedania tíšinových a prúdivých úsekov a ďalšie odborne i právne sporné zásahy do korýt, však svojím charakterom a rozsahom nezohľadňujú fakt, že ide o toky v chránených územiach,“ konštatoval člen snemu Tomáš Derka. Doplnil, že práce nerešpektujú vedecké poznatky o fungovaní a ochrane riečnych ekosystémov ani požiadavky slovenskej a európskej legislatívy.

Zdroj: TASR

Príroda na prvom mieste

Hovorca envirorezortu Tomáš Ferenčák reagoval, že minister Laszló Sólymos (Most-Híd) už vydal pokyn Štátnej ochrane prírody, aby za účasti vodohospodárov stav preverila. Zároveň má zaistiť, aby práce, ktoré podľa zákona povinne musia vodohospodári vykonávať, boli maximálne šetrné voči prírode a prebiehali len tam, kde je to nevyhnutné na ochranu zdravia a majetku obyvateľov. „Treba však podotknúť, že vodohospodári postupujú výlučne v rámci protipovodňovej legislatívy, ktorá im ich postup prikazuje. Preto je nevyhnutné aby sa aj v týchto prípadoch postupovalo systémovo s cieľom zabezpečiť ochranu obyvateľov a pritom aj náležitú ochranu našich najvzácnejších druhov a biotopov,“ objasnil hovorca. Pripomenul, že je to aj jedna z tém pripravovaného návrhu novely zákona o ochrane prírody.

Zdroj: TASR

Viac práce, než je potrebné?

S-O-S ocenil tento krok ministra, preveriť situáciu však podľa ochranárov neznamená zastavenie prác, na ktoré ministra vyzývajú. Žiadajú tiež rezort životného prostredia, aby zabezpečil, že obsah a rozsah povodňových zabezpečovacích prác bude odteraz zodpovedať riadne posúdenému riziku ohrozenia obyvateľstva a majetku. Zastavenie povodňových prác v Tatrách žiadali minulý týždeň aj vedci zo Slovenskej limnologickej spoločnosti a Slovenskej ichtyologickej spoločnosti. Rozsah prác po júlových povodniach je podľa nich neadekvátny, nepremyslený a vyhlásený povodňový stav umožňuje, aby práce prebiehali okamžite a bez verejného obstarávania.

Foto: Archívne

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM