Ľubomír Hudačko Správy

Záhada slovenskej LOCHNESSKY je zrejme vyriešená: NEUVERITEĽNÉ! Toto má vraj plávať v plese

Horolezci si mysleli, že ide o rybu veľkú tri či štyri metre. To ichtyológovia zo Správy TANAP-u odmietli s tým, že v plese je príliš nehostinné prostredie.

Ilustračný obrázok k článku Záhada slovenskej LOCHNESSKY je zrejme vyriešená: NEUVERITEĽNÉ! Toto má vraj plávať v plese
Zdroj: Severovýchod Slovenska

Okolo Veľkého Hincovho bolo rušno, v najväčšom vysokohorskom jazere mali spozorovať bieleho tvora traja horolezci, no podľa všetkého tam nakoniec pláva len meteorologický balón. Upozornila na to STVR.

Niečo nezvyčajné v plese zazreli počas výstupu v skalnej stene nad plesom. Podnet zaslali Správe Tatranského národného parku (TANAP) s tým, aby preskúmali, čo v plese pláva.

Spadol tam balón

Záhadu pomohol objasniť za pomoci vysielačky rádioamatér.

Horolezci si mysleli, že ide o rybu veľkú tri či štyri metre. To ichtyológovia zo Správy TANAP-u odmietli s tým, že v plese je príliš nehostinné prostredie.

„Vyzerá, že tam spadol meteorológom ich balón na skúmanie počasia. Môže sa vynárať, lebo je tam nejaká polystyrénová časť, čiže sa môže vynárať a plávať,“ priblížil podľa STVR námestník riaditeľa Správy TANAP-u Ivan Šoltýš.

Sedí veľkosť, farba a dokonca aj súradnice, ktoré sonda vyslala pred dopadom. Sondu a meteorologický balón vypustili ešte 3. mája po jednej hodine v noci.

Obrovská zhoda náhod

Preletela ponad Poľsko a o dve hodiny dopadla na zrejme ešte zamrznutú hladinu plesa.

Sonda tam mala dopadnúť až z výšky 36 kilometrov a je to obrovská zhoda náhod, že to takto trafila. Ak potápači balón a sondu nájdu, použiť sa už nedá, ale pleso sa zbaví ekologickej záťaže.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM