JAB Rôzne

Záhrada, ktorá púta pozornosť: Na Spiši môžete naraziť na najštipľavejšiu čili papričku na svete!

Ján Andrejov v obchode so zeleninou už nebol niekoľko rokov. Všetko čo potrebuje si dopestuje vo svojej záhrade. Tento rok mu do nej pribudla ďalšia rarita. Keď z nej okoštoval, zrazu mu stŕpli ústa aj jazyk a nemohol sa ani nadýchnuť!

Ilustračný obrázok k článku Záhrada, ktorá púta pozornosť: Na Spiši môžete naraziť na najštipľavejšiu čili papričku na svete!
Zdroj: Dnes24.sk

Pestovateľa zaujímavých plodín Jána Andrejova z Markušoviec sme vám už predstavili. Vlani nám ukázal jedenásť druhov paradajok aj ovocie a zeleninu, o akej mnohí ešte ani nepočuli. Prezradil nám aj v čom spomína tajomstvo úspechu jeho záhrady.

Najštipľavejšia na svete

Tento rok sme ho navštívili opäť, keďže mu do zbierky pribudla ďalšia rarita. Trinidad Moruga Scorpion je najštipľavejšia čili paprička na svete s pálivosťou cez 1 200 000 jednotiek Scovilleho stupnice, pričom jednotlivé plody môžu dosahovať aj cez 2 milióny jednotiek pálivosti. Len pre porovnanie, bežné dostupné čili papričky obsahujú 3 až 5 tisíc týchto jednotiek.

Podľa slov pestovateľa, aj jeho Jalapeño (chalapeňo) čili papričky, ktoré pestuje v svojej záhradke už niekoľko rokov, sú zo svojimi 30 000 jednotkami pálivosti len slabým odvarom.

„Momentálne ešte nie sú dozreté, ale je to brutálna sila už teraz. Skúšal som ju zjesť. Stŕpli mi ústa aj jazyk a nemohol som sa ani nadýchnuť. Potom nastala pálivá bolesť, no po piatich minútach to našťastie prešlo,“ opísal pestovateľ svoju koštovku, na ktorú len tak nezabudne.

Ako prezradil, dozretú papričku sa už zjesť len tak neodváži. No na svete sa nájdu borci, ktorí ju zjedia, ale on to podľa vlastných slov určite skúšať nebude. Svoju úrodu najštipľavejších čili na svete pomelie a pomieša s klasickou červenou paprikou, čím dostane svoje vlastné domáce čili, ktoré sa bude dať zjesť.

Mega paradajka aj paprika

Tohtoročné teplo prialo v jeho záhradke aj paradajkám či paprikám. Pri našej návšteve sme objavili v jeho záhrade papriku, ktorá mala dĺžku 26 centimetrov či paradajku, ktorá vážila presne 800 gramov. Ako nám Ján prezradil, každý rok dopestuje okolo dvesto kíl paradajok a ani viac, ako polkilové paradajky nie sú u neho raritou.

„Mám rád všetko veľké,“ zasmial sa s tým, že na jeden raz sa paradajka týchto rozmerov zjesť nedá. O tom, že Ján má rád všetko veľké svedčí aj jeho hokkaidové pole, kde práve dozrieva viac ako dvesto tekvíc. Pestovateľ má premyslené vo svojej záhradke všetko do najmenších detailov. Pri poli s tekvicami môžeme vidieť aj jeho fazuľový strom.

„Je to klasická fazuľa, ktorá však v záhradách zaberá veľa miesta. Spravil som si z nej teda strom. Šetrí to miesto a dobre to vyzerá,“ doplnil Ján.

Úroda zo záhrady dlhoročného pestovateľa z Markušoviec
10
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM