Dominika Pacigová Basketbal

Zákon o športe im znepríjemňuje život: Medvede čaká náročnejšia sezóna

Hráčov a vedenie Iskry Svit čaká ťažšia sezóna. Nepriaznivý osud už postihol basketbalistov KB Košice. Zákon o športe je varovným signálom i pre ostatné kluby.

Ilustračný obrázok k článku Zákon o športe im znepríjemňuje život: Medvede čaká náročnejšia sezóna
Foto: Peter Handzuš

Klub BK Iskra Svit už usilovne pracuje na tvorbe tímu. V sezóne 2018/2019 sa v Eurovia SBL predstaví i nováčik BKM Lučenec. Podmienky budú síce náročnejšie, ale cieľom Podtatrancov bude zabojovať o popredné priečky.

Záťaž na klub

V predošlej sezóne im boj o medailové priečky unikol. Po náročných štvrťfinálových zápasoch s mužstvom KB Košice sa sezóna pre „medvede“ skončila. „Ak komplexne zhodnotíme predošlú sezónu, môžeme byť spokojní. Porazili sme všetky tímy, ktoré boli v tabuľke pod nami. Po takýchto zápasoch sme mali veľké ambície, chceli sme sa dostať do semifinále. Bolo to reálne, záver nám však nevyšiel. Zápasy boli náročné, šesť klubov bojovalo o prvé štyri miesta,“ zhodnotil prezident klubu Ján Drobný.

Vzhľadom na potrebu extrémneho navýšenia rozpočtov pre zákon o športe má klub obavy, ako bude nasledujúca sezóna vyzerať. Vedenie sa však pokúsi zachrániť elitný basketbal v meste, ktoré žije športom. „Tým, že zákon o športe začne platiť v plnom rozsahu v januári, dnes nevieme povedať, s akým tímom nastúpime. Neplánujeme však skončiť, budeme bojovať, aby sme aj naďalej ostali na basketbalovej mape, aj keď je záťaž na klub obrovská,“ uviedol Drobný.

Nedostatok slovenských basketbalistov

BK Iskra Svit opäť počíta s príchodom zahraničných hráčov. „Za 25 rokov sa výrazne znížila členská základňa. Na Slovensku je len sedem ženských a mužských tímov, ktoré majú celú pyramídu. Všetci sme z toho nervózni. Nedostatok slovenských hráčov je dôsledkom toho, prečo tu hrajú zahraniční,“ vysvetlil prezident klubu.

Momentálne pracujú na príprave Tatrafestu Streetball 2018, ktorý sa uskutoční v júli. Káder sa bude formovať v priebehu letných mesiacov. „Môžem s istotou prezradiť, že ostáva Galata, Ivan, Bizub a Gajan. Trénerom bude aj naďalej Michal Madzin. V nasledujúcej sezóne bude naším cieľom prvá štvorka. Verím, že aj v ťažších podmienkach sa nám to podarí dosiahnuť,“ uzavrel Drobný.

Foto: Peter Handzuš
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM