Martin Sýkora Kultúra Tlačové správy

Zamagurské folklórne slávnosti sa blížia: Kto vyhral vstupenky na toto podujatie?

Tradičné víkendové podujatie každoročne navštívia tisícky fanúšikov folklóru. Aj teraz sa môžete tešiť na to najlepšie z našich tradícií, a nielen na to!

Ilustračný obrázok k článku Zamagurské folklórne slávnosti sa blížia: Kto vyhral vstupenky na toto podujatie?
Foto: Peter Handzuš

Zamagurské folklórne slávnosti (ZFS) napíšu v Červenom Kláštore už svoj 41. diel. Počas tradičného kolotoča spevu, tanca a hudby sa odprezentuje aj projekt menšinovej kultúry – Tradičná ľudová kultúra pod Tatrami na Pieninách 2017, v rámci ktorého sa predstaví Ľudová hudba Jána Berkyho Mrenicu – Diabolské husle a rómsky folklórny súbor a ľudová hudba LOLI ROKLICA Veľká Lomnica.

Dominovať bude čepčenie

Organizátorom je Podtatranské osvetové stredisko (POS), ktoré pre návštevníkov festivalu pripravilo zaujímavý bonbónik – štylizovaný jedinečný program Čepčenia kedysi a dnes. „Skladanie venca a čepčenie bolo v minulosti jedným z obradových vrcholov celej svadby. Znamenali prechod ženy zo slobodného stavu do stavu manželského, čím sa jej život radikálne menil. Jej nový spoločenský status ovplyvnil okruh ľudí, s ktorými sa stýkala (vydaté ženy; aj v kostole už sedávala inde),“ vysvetlila Zuzana Barilová z POS.

Zamagurské folklórne slávnosti 2016
48
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Keď sa z dievčaťa stáva žena

Cieľom projektu je zmapovanie týchto zvykov na Východnom Slovensku. Folklórne kolektívy na Slovensku spestrujú svadobné hostiny a prezentujú zvyky rôznych oblastí Slovenska v scénickej podobe ako na rôznych pódiách a takto pripomínajú zvyky našich predkov aj ďalším generáciám.

„Projektom chceme zmapovať koľko a akých zvykov, v akej podobe sa zachovalo v našom regióne,“ dodala Barilová.

Réžiu programu má na starosti vo folklórnom svete známy Ladislav Bačinský. Na pódiu v Kúpeloch v Červenom Kláštore sa predstaví aj víťaz televíznej súťaže Zem spieva – Folklórny súbor Urpín z Banskej Bystrice. Na svoje si určite prídu aj deti, kde sa predvedú detské folklórne súbory aj účastníci krajskej súťaže detských folklórnych.súborov v Raslaviciach 2017.

Tešiť sa môžete aj na 48-ročný FS Ekonón z Bratislavy, 71-ročný FS Liptov z Ružomberka, 32-ročný FS Podpoľanec z Detvy a vystúpi aj HS HRDZA z Prešova.

Všetky zakúpené vstupenky návštevníkov sú zlosovateľné a výhrou je osobný automobil od F. AUTONOVA POPRAD na víkend s plnou nádržou,
Žrebovanie sa uskutoční:

  • v sobotu 17.6.2017 okolo 19.00 po programe Čepčenia kedysi a dnes,
  • v nedeľu 18.6.2017 okolo 17.00 hod. po vystúpeni HS HRDZA.

SÚŤAŽ o vstupenky!

Mená výhercov: Ján Huszárik, Kamila Erniholdová.
Gratulujeme víťazom, informovať ich budeme aj prostredníctvom e-mailu.

Zapojením sa do súťaže ste súhlasili podmienkami súťaže.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM