Martin Sýkora Kultúra

Zamagurské folklórne slávnosti zmenia tvár: Tri koruny nahradia kúpele v novom amfiteátri

Jubilejné 40. slávnosti budú plné zaujímavých vystúpení, noviniek i tradične overených stálic. Organizátori sa tešia na tisíce návštevníkov.

Ilustračný obrázok k článku Zamagurské folklórne slávnosti zmenia tvár: Tri koruny nahradia kúpele v novom amfiteátri
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk

Festival Zamagurské folklórne slávnosti (ZFS) oslavuje tento rok svoje 40. výročie. Organizátori podujatia pripravili niekoľko noviniek. Na dnešnej tlačovej konferencii uviedli, že najvýraznejšou je zmena prostredia. Festival sa presťahuje z areálu prírodného amfiteátra pod Troma Korunami do priestorov kúpeľov. Slávnosti sa budú tento rok konať 17. – 19. júna.

Nové desaťročie – nový domov

„Chceli sme prísť s niečím novým. V minulosti bol festival dvojdňový, a preto sme prešli späť k trojdňovému formátu,“ uviedol riaditeľ festivalu Peter Šuca. Nultý ročník sa konal v roku 1976 v Spišských Hanušovciach, v roku 1979 sa festival presťahoval do prírodného amfiteátra v Červenom Kláštore. Tento rok sa lokalita zmenila. „Rozhodli sme sa pre amfiteáter v Kúpeľoch Červený Kláštor. Sme tu preto, lebo máme vytvorené vhodné podmienky na realizáciu tohto projektu. V starom areáli sme mali veľké problémy s elektrikou,“ uviedol Šuca.

Podľa starostu obce Červený Kláštor Štefana Džurného sa nový areál nachádza mimo národného parku, je len v ochrannom pásme. „Cieľom je vysporiadať parcely pod prírodným amfiteátrom, ktoré nie sú do dnešného dňa vyriešené. Potom sa môžeme na pôvodné miesto opäť vrátiť,“ vysvetlil Ďžurný. „Kúpele už 13 rokov podporujú ZFS,, je to o zodpovednosti a prestíži,“ dodala Dana Korčáková z Kúpeľov Červený Kláštor.

ZFS nie sú o Popradčanoch, ale pre Zamagurčanov

Piatkový program (17.6.) je zameraný pre mladšiu generáciu. „V piatok o 14.00 h začne v Spišskej Starej Vsi ohrávanie májov, čo má za úlohu pozvať jednotlivé dediny Zamaguria na 20. ročník ZFS. V prírodnom amfiteátri, ktorý funguje už 2 roky, vystúpia všetky existujúce folklórne súbory zo Zamaguria, bude ich dovedna deväť,“ informoval primátor Spišskej Starej Vsi Jozef Harabin. Večer vystúpi v areáli kúpeľov spevák Adam Ďurica.

V sobotu sa účastníci folklórnych súborov budú plaviť plťami a po vystúpení z nich prídu v sprievode do areálu kúpeľov. V nedeľu vystúpi SĽUK, Kandráčovci, Drišľak či folklórny súbor Magura. "Vraciame sa opäť aj k detským folklórnym súborom,“ uviedol Šuca. Počas trojdňového festivalu vystúpi 20 kolektívov. Okrem bohatého kultúrneho programu sa predstaví približne desať rôznych remeselníckych odvetví, napríklad ako paličkárstvo či medovnikárstvo. Obec Červený Kláštor vypísala sprievodnú súťaž o Najkrajšie vyzdobenú nehnuteľnosť.

Tento ročník bude podľa organizátorov finančne náročný, malo by sa pohybovať v hodnote okolo 40.000 – 45.000 eur. V porovnaní s minulým ročníkom by malo ísť o nárast o približne 10.000 eur. Záštitu nad 40. ročníkom ZFS prevzal premiér Robert Fico a predseda Prešovského samosprávneho kraja Peter Chudík. Harabin potvrdil, že na festivale sa zúčastňujú vo veľkom počte aj poľskí návštevníci.

zamagurské folklórne slávnosti zfs tlačovka
10
Galéria
Foto: Martin Sýkora / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM