Rôzne

Zamestnanci ZŠ v Matejovciach stoja za riaditeľom. Podporu mu vyjadrili otvoreným listom

Kauza v Základnej škole s materskou školou na Koperníkovej ulici v mestskej časti Matejovce má ďalšie pokračovanie. Tento krát sa ozvali zamestnanci školy, ktorí na Mesto Poprad doručili otvorený list.

Ilustračný obrázok k článku Zamestnanci ZŠ v Matejovciach stoja za riaditeľom. Podporu mu vyjadrili otvoreným listom
Foto: Monika Vengrínová

Otvorený list podpísalo 45 zamestnancov

„Vyjadrili v ňom podporu riaditeľovi školy a tiež nesúhlas s postojom dvoch pedagógov snažiacich sa zdiskreditovať súčasného riaditeľa prostriedkami v rozpore so základnými princípmi etiky a morálky,“ informoval hovorca miestnej samosprávy Marián Galajda.

Zároveň sa občania podpísaní v liste dištancovali od praktík využívaných Máriou Dudzikovou a jej synom, ktoré používajú k ovplyvňovaniu verejnej mienky občanov Matejoviec. Okrem toho odmietli byť nápomocní pri presadzovaní ich osobných záujmov a ubezpečili zriaďovateľa i rodičov žiakov, že aj napriek udalostiam, ktoré negatívne vplývajú na ich prácu, si každý plnil a plní svoje povinnosti maximálne zodpovedne. „Otvorený list podpísalo 45 z 52 zames­tnancov ZŠ s MŠ, pričom traja zamestnanci neboli v čase podpisovania prítomní na pracovisku. Vyššie spomínaný list podporili samostatným vyjadrením aj členovia odborov pracovníkov školstva a vedy na Slovensku pri ZŠ s MŠ v Matejovciach a Dudzikovej odporučili zmeniť zamestnávateľa,“ doplnil hovorca.

Riaditeľa obvinili zo zneužívania, podal trestné oznámenie

Celá situácia v matejovskej škole sa vyhrotila potom, čo na plenárnom stretnutí 12. júna niektorí rodičia žiakov tejto ZŠ obvinili riaditeľa školy z dlhodobého zneužívania detí, rasizmu, ohrozovania mravnej výchovy a xenofóbie. „Z nepochopiteľných dôvodov sa žiadny z rodičov, ktorí boli presvedčení o pravdivosti týchto informácií, neobrátil na políciu ihneď, aby mohla danú vec vyšetriť. Rovnako zarážajúce v prípade týchto obvinení bolo aj to, že o týchto problémoch po celý čas nevedel triedny učiteľ, výchovný poradca a žiadna zmienka sa neobjavila ani v na to určenej emailovej schránke,“ zdôraznil Galajda.

Riaditeľ školy podal v tejto súvislosti trestné oznámenie za ohováranie na neznámeho páchateľa. Zároveň požiadal zriaďovateľa o iniciovanie kontroly Štátnou školskou inšpekciou vo veciach výchovy a vzdelávania, predovšetkým s ohľadom na vznesené obvinenia. Problémy v ZŠ s MŠ na Koperníkovej ulici začali po tom, čo zriaďovateľ vyhlásil výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa tejto školy, keďže 5. februára skončilo funkčné obdobie vtedajšej riaditeľky Márie Dudzikovej. Rada školy zvolila do funkcie opätovne ju, ale primátor Popradu Anton Danko sa rozhodol do funkcie riaditeľa vymenovať v poradí druhého úspešného kandidáta Petra Husára.

Samospráva naďalej tvrdí, že konala zákonne

„Dôvody, ktoré viedli primátora mesta k nevymenovaniu v poradí prvého úspešného uchádzača do funkcie boli dlhodobé, podporené opakovanými výsledkami následných kontrol, ktorých výsledky boli predložené aj mestskému zastupiteľstvu. Už pred rokom mesto zvažovalo odvolanie riaditeľky pre opakované nedodržiavaniu všeobecne záväzných predpisov, za čo zodpovedá práve riaditeľ,“ dodáva hovorca mesta. Tieto obvinenia bývalá riaditeľka rezolútne odmieta a tvrdí, že počas jej pôsobenia došlo k zlepšeniu podmienok v škole.

Samospráva je zas presvedčená, že postupovala zákonne a je pripravená svoj postup obhájiť. Mestský úrad (MsÚ) v Poprade prijal v tejto súvislosti pred časom aj petíciu občanov nespokojných s priebehom výberového konania na post riaditeľa ZŠ v Matejovciach. „Mesto Poprad plne rešpektuje právo na názor vyjadrený formou tejto petície. Tak ako samospráva rešpektuje názor občanov podpísaných pod petíciu, musí rešpektovať aj všeobecne záväzné predpisy, ktoré vytvárajú základný právny rámec fungovania samosprávy. Inšpektorát práce, ktorý vykonal kontrolu na MsÚ v Poprade, nezistil nedostatky súvisiace s výberovým konaním na miesto riaditeľa matejovskej školy,“ uzavrel Galajda.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM