Peter Handzuš Basketbal

Zápas, po ktorom sa chytali za hlavu nielen hráči. Vo Svite sa hral napínavý basketbal do poslednej sekundy

Iskra Svit odohrala v pondelok asi najlepší zápas sezóny. Po štandardne dobre rozbehnutom úvode sa zápas dostal do dramatického záveru, v ktorom chýbala jedna dvojka a Iskra by zdolala silné Komárno.

Ilustračný obrázok k článku Zápas, po ktorom sa chytali za hlavu nielen hráči. Vo Svite sa hral napínavý basketbal do poslednej sekundy
Foto: Peter Handzuš

Kto v prvý februárový pondelok meral cestu do Iskra Arény, určite neoľutoval. Zápas začal v rýchlom tempe a hostia z Komárna po 80-sekundách prehrávali 0:8, čo bol pre trénera Ristanoviča čas na prvý oddychový čas. Rozbehnutých hráčov Iskry Svit to však nezastavilo a po piatich minútach hry svietil na tabuli stav 17:2. Prvú štvrtinu domáci kontrolovali a vyhrali rozdielom 28:14. V druhej štvrtine sa hostia doťahovali aj vďaka chybám domácich v obrane, no polčasový výsledok 51:46 vyzeral stále priaznivo. Obe družstvá predvádzali bojovný výkon, technickú chybu si v 16-tej minúte vyslúžil Bannister.

Druhý polčas otvoril úspešnou trojkou Umipig, na čo vzápätí rovnako úspešne za 3 body odpovedal Thompson. Na konci 26-tej minúty prvýkrát dostal do vedenia hráčov Komárna Alawoya, keď upravil na 62:63. Dve minúty pred koncom Sviťania viedli 83:78, nasledoval oddychový čas trénera Juga. Za stavu 83:80 tréner Ristanovič dával svojim hráčom jasný pokyn, aby faulovali zdvojeného Younga, čo aj urobili, avšak tento zákrok zostal bez povšimnutia rozhodcu Karniša a naopak bol zakončený dvomi bodmi súpera na 83:82. Následne 41 sekúnd pred koncom vyrovnal na 85:85 Bilič, na 85:87 zvýšil Kratochvíl a faulovaný Umipig znížil šestkou na záverečných 86:87. Napriek prehre išlo o divácky veľmi atraktívny zápas a určite o najlepší zápas a výkon chlapcov Iskry Svit v tejto sezóne, ku ktorému bodovo významne prispela štvorica Bradley, Umipig, Young a Božovič, ktorý spolu s Pipíškom, rovnako bojovali aj v obrane.

„Začali sme výborne, ale basketbal sa hrá 40 minút. V druhej štvrtine sme stratili obranný doskok, zahodili sme niekoľko šestiek a to sa v závere ukázalo ako rozhodujúce. Dovtedy sme hru kontrolovali. Žiaľ, keď sme mali zastaviť hosťujúce akcie faulom, neurobili sme tak. V závere sme ponúkli súperovi možnosť otočiť skóre v jeho prospech, keď sme urobili niekoľko taktických chýb. Hráči Komárna to využili, posledná strela nám nevyšla. Mrzí nás to, nič ale nepríde samo, musíme ďalej tvrdo pracovať. Prehra o bod je krutá, no musíme sa pozerať iba pred seba,“ povedal pre web Iskry Svit tréner Rudolf Jugo.

„Je ťažké hodnotiť to teraz hneď po zápase. Je to škoda, nestalo sa nám to po prvýkrát. V závere mali hostia viac šťastia, je to smola. Vlastnými chybami sme dovolili súperovi vrátiť sa do zápasu. Začali sme pritom výborne, no náskok sme neudržali. Pred play-off by nám víťazstvo nad silným súperom veľmi pomohlo. V kľúčových okamihoch to hráči Komárna vzali na seba a premenili ťažké strely. Pokiaľ sme hrali tímovo a všetko dodržiavali, vyhrávali sme o 15 bodov. Žiaľ, potom sme opäť začali hrať individualisticky a takto to nešlo,“ dodal domáci hráč Boris Belavý.

BK Iskra Svit – MBK Rieker Com-Therm Komárno 86:87 (28:14, 23:32, 15:24, 20:17)
Najviac bodov: Bradley 24, Umipig 21, Božovič a Young po 17 – Bannister 24, Thompson 19, Bilič 14

Iskra Svit - MBK Rieker Com-Therm Komárno 86-87
43
Galéria
Foto: Peter Handzuš
Zdroj: iskrasvit.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM