Martin Sýkora Samospráva

Zápisy do prvého ročníka sa blížia: Pravidelne veľa žiadostí o odklad

Magistrát v jednej z popradských základných škôl pripravuje novinku - pri prvom ročníku chce otvoriť tzv. prípravný ročník pre deti s rôznymi poruchami.

Ilustračný obrázok k článku Zápisy do prvého ročníka sa blížia: Pravidelne veľa žiadostí o odklad
Zdroj: TASR

Pri zápise až do doby nástupu do 1.ročníka má rodič možnosť požiadať o odklad povinnej školskej dochádzky, ale musí splniť určité povinnosti.

Moderná doba deti pohlcuje

„Musí mať odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast a príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie. Tieto odporúčania sú súčasťou žiadosti. Riaditeľ na základe týchto odporúčaní rozhodne o odklade,“ zdôraznila vedúca odboru školstva, mládeže a športu MsÚ v Poprade Edita Pilárová s tým, že takýchto prípadov pribúda.

„Je to možno spôsobené aj tým, že deti majú veľmi veľa vzruchov vo svojom prostredí. Dnes aj všetky technologické vymoženosti na deti vplývajú a nie každé dieťa to vie spracovať. Dochádza k poruchám, ktoré sú buď vrodené alebo získané,“ vysvetlila Pilárová.

Zdroj: TASR

Prípravný ročník pre deti s poruchami

Práve kvôli tomuto trendu prichádza mesto Poprad s novinkou. „Rozhodli sme sa urobiť prieskum na základe iniciatívy zo ZŠ s MŠ Jarná, ktorá má špeciálneho pedagóga pre deti s rôznymi poruchami učenia, či správania a na 2.stupni tam funguje trieda pre žiakov s poruchami učenia," pokračoval popradská vedúca odboru školstva. Magistrát chce rodičom ponúknuť možnosť otvoriť už v prvom ročníku tzv. prípravný ročník. Chce tam prijať deti s poruchami správania, pozornosti, lebo poruchy učenia zistí častokrát až škola. Rovnakým spôsobom chceme postupovať aj pri zápise detí do materských škôl.

"Ak nám zákonní zástupcovia prihlásia dostatočný počet detí, takúto triedu otvoríme. Je však rozdiel medzi prípravným ročníkom a nultým ročníkom. V nultom ročníku sú deti s nedostatočnou zrelosťou, ale musia pochádzať zo sociálne znevýhodneného prostredia. V prípravnom ročníku nemôže byť dieťa zo sociálne znevýhodneného prostredia, ale len dieťa, ktoré nedosiahlo školskú spôsobilosť,“ zdôraznila Pilárová. Zaradeniu do nultého či prípravného ročníka, či rozhodnutiu o odklade musí predchádzať informovaný súhlas zákonného zástupcu.

V tomto školskom roku kvôli odkladu nenavštevuje 1.ročník 62 žiakov. Každoročne je daný odklad 60–70 žiakom z počtu približne 500 zapísaných žiakov. Dôvody sú rôzne – poruchy pozornosti, slabá sústredenosť dieťaťa, poruchy správania, poruchy výslovnosti, prílišná hravosť dieťaťa.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM