Správy

Zasiahla vás povodeň? Pri likvidácii následkov treba myslieť na osobnú hygienu

Najdôležitejším preventívnym opatrením pri odstraňovaní povodňových škôd je dodržiavanie osobnej hygieny.

Ilustračný obrázok k článku Zasiahla vás povodeň? Pri likvidácii následkov treba myslieť na osobnú hygienu
Zdroj: TASR

„Pri všetkých prácach spojených s likvidáciou následkov povodní je potrebné dodržiavať základné zásady ochrany zdravia, starostlivo a často si umývať ruky mydlom,“ informuje Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Podľa odborníkov je potrebné umývať si ruky vždy po kontakte s predmetmi, ktoré prišli do styku so záplavovou vodou alebo kalmi. Nevyhnutné je aj zabezpečenie prísunu zdravotne vyhovujúcej pitnej vody a potravín, jesť a piť je však možné len vo vyhradených a vydezinfikovaných miestach. Po použití treba jedlo zakaždým zakryť a nenechávať len tak voľne uložené. Pred jedením je dôležité ruky opäť vydezinfikovať a umyť. Na ich umývanie netreba zabúdať ani pred fajčením či pred a po použití toalety, pripomína ÚVZ SR.

Po ukončení sanačných prác je potrebné ruky opäť dôkladne vydezinfikovať a v priebehu prác používať ochranné prostriedky, najmä gumené rukavice, gumený plášť a pevnú nepremokavú obuv. Po ich použití je nevyhnutné odevy a obuv vyčistiť a vydezinfikovať.

„Aj vyčistené miesto môže byť nechtiac opätovne kontaminované niekým iným alebo hmyzom, vetrom a pod.,“ upozornil ÚVZ SR. Kontaminované bývajú i miesta, ktoré viditeľne nepreukazujú znaky znečistenia. Každé zranenie a odreninu je dôležité okamžite ošetriť a predovšetkým vydezinfikovať. Pri rozsiahlejšom zranení je potrebné vyhľadať lekára, pretože aj rozškrabanými štípancami od komárov alebo iného hmyzu sa môže do tela dostať infekcia. Pozor treba dávať aj na zanesenie infekcie do očí a nosa pri pretieraní očí či čistení nosa. Tomuto sa dá vyhnúť používaním jednorazových papierových vreckoviek.

V súvislosti s povodňami môže dochádzať k vzniku rôznych infekcií. Preto by sa v tomto období nemali podceňovať zdravotné problémy. Najmä hnačky, hnisavé infekcie, bolesti brucha a hlavy, zvýšená teplota či začervenané miesta na pokožke môžu byť indikátorom začínajúcej choroby. Veľmi nebezpečná je predovšetkým bacilárna dyzentéria, ktorá je charakterizované častými hnačkovými stolicami s prímesou hlienu. Rovnako nepríjemná je aj vírusová hepatitída typu A (VHA), ktorá má ťažší priebeh hlavne u dospelých. Pri takýchto problémoch odporúča ÚVZ SR nutne vyhľadať odbornú pomoc.

V okrese Poprad vyhlásili pre pretrvávajúce zrážky a lokálne povodne vo štvrtok mimoriadnu situáciu. V obciach Ždiar a Tatranská Javorina, časť Podspády, je tretí stupeň povodňovej aktivity. Rovnaká situácia je aj vo Vysokých Tatrách.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM