Krimi

Závery vyšetrovania výbuchu v tuneli Šibenik. Polícia: Predpisy porušil strelmajster (†39) aj zamestnávateľ!

Polícia už ukončila vyšetrovanie výbuchu v tuneli Šibenik, ku ktorému došlo v skorých ranných hodinách 12. augusta minulého roka a pri ktorom zahynul strelmajster (†39) a zranili sa piati robotníci. Prečítajte si závery vyšetrovania.

Ilustračný obrázok k článku Závery vyšetrovania výbuchu v tuneli Šibenik. Polícia: Predpisy porušil strelmajster (†39) aj zamestnávateľ!
Zdroj: TASR

K nešťastiu došlo pri razení tunela v južnej tunelovej rúre, kde opakovane neexplodovala časť trhavín. Ako informovali muži zákona, strelmajster pristúpil k lokalizácií a zneškodňovaniu zlyhaných náloži, čo sa trikrát za sebou opakovalo bez mimoriadnej udalosti. Pri štvrtej likvidácii nevybuchnutej trhaviny však došlo k jej nečakanej a neriadenej explózii. Pri výbuchu a páde horniny utrpel strelmajster ťažké zranenia, ktorým po vyslobodení z tunela na stavenisku diaľnice v čase o 6:22 h žiaľ podľahol. Ďalší dvaja pracovníci utrpeli ťažké zranenia a traja ľahké zranenia.

Polícia preto začala v danom prípade vyšetrovanie a to pre prečin usmrtenia a pre prečin ublíženia na zdraví. Na základe vykonaného vyšetrovania, znaleckého skúmania, odborných posudkov a ďalších úkonov vyšetrovateľ trestné stíhanie zastavil, nakoľko vo vzťahu k prečinu usmrtenia tento skutok podľa polície nie je trestným činom a nie je dôvod na postúpenie veci a vo vzťahu k prečinu ublíženia na zdraví je trestné stíhanie neprípustné, proti tomu kto zomrel. Ako ďalej informovala polícia, vyšetrovaním bolo zistené, že strelmajster pri zneškodňovaní nevybuchnutých náloži trhaviny vo vrtoch porušil niekoľko predpisov a postupov.

„Zneškodňovanie vykonal v rozpore s postupom, ktorý pri zlyhávkach a ich likvidácií predpisuje výrobca daného neelektrického roznetného systému, v rozpore s Technickým projektom odstrelov v tuneli Šibenik, v rozpore so zákonom o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe v znení neskorších predpisov a v rozpore s Vyhláškou Slovenského banského úradu o výbušninách. Nesprávnym pracovným postupom tak namiesto prefúknutia odrezanej časti detonačnej trubičky rozbušky na podložku, skúšal tento kúsok zasunutím do iskrišťa iskrovej roznetnice, kde v časovom sklze, psychickom ako aj fyzickom vypätí ( niekoľkonásobné odstraňovanie zlýhaviek ), následne detonačnú trubičku vsunul do iskrovej roznetnice,“ informoval hovorca Krajského riaditeľstva policajného zboru v Prešove Daniel Džobanik a doplnil, že detonačnú trubičku však neodrezal od samotnej rozbušky a vykonal odpal, čím takto došlo k explózii zlyhanej trhaviny vo vrte.

Polícia tiež zistila, že skúmané vzorky použitej trhaviny boli všetky v dobrom technickom stave a nevykazovali znaky, ktoré by mohli viesť k neočakávanej iniciácií. „Na základe výsledkov vyšetrovania k výbuchu a následnému usmrteniu a zraneniam by nemuselo dôjsť, ak by boli dodržané návody na používanie roznetného systému dané výrobcom, technicky projekt odstrelov a vyššie uvedené právne predpisy,“ povedal Daniel Džobanik

Vyšetrenia vzoriek biologických materiálov na prítomnosť alkoholu a skupín bežných liekov boli podľa polície u nebohého negatívne a ďalej konštatovali, že v prípade smrti strelmajstra sa tejto nedalo zabrániť aj napriek včasnej a odbornej medicínskej pomoci, ktorá mu bola v dostupnom rozsahu poskytnutá a došlo k nej v dôsledku kombinácie závažných, život ohrozujúcich poranení, spôsobených výbuchom a zásahom kameňa.

„V rámci vyšetrovania boli zároveň zistené porušenia právnych predpisov aj zo strany zamestnávateľa strelmajstra a to § 4 ods. 1, § 6 ods. 1, písm. c) , písm. d), § 18 ods. 2 zákona č. 124/2006 Z. z. o bezpečnosti a ochrane zdravia pri práci v znení neskorších predpisov, § 22 ods.1 zákona SNR č. 51/1988 Zb. o banskej činnosti, výbušninách a o štátnej banskej správe v znení neskorších predpisov a § 43 ods.1, písm. a), § 93 ods.1, § 99, § 120 ods.3 zákona č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov. Riešenie týchto nedostatkov je v kompetencii inšpektorátu práce a banského úradu,“ uzavrel hovorca.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM