Kultúra

Zberateľská rarita: Nové suvenírové bankovky zdobia tatranské štíty a elektrozubačky

Pri príležitosti oficiálneho spustenia prevádzky na zrekonštruovanej ozubnicovej železnici (OŽ) s novými švajčiarskymi hybridnými jednotkami spúšťa Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) predaj série nulových suvenírových eurobankoviek.

Ilustračný obrázok k článku Zberateľská rarita: Nové suvenírové bankovky zdobia tatranské štíty a elektrozubačky
Zdroj: www.zssk.sk

Hovorca ZSSK Tomáš Kováč informoval, že budú mať špeciálnu potlač „Anniversary“ a dizajn od grafického dizajnéra Pavla Fuksa.

Jedinečné bankovky s nominálnou hodnotou nula eur zdobia tatranské štíty s novými hybridnými vozidlami, ktoré po 50 rokoch nahradili tie pôvodné. Nesú mená po piatich málo známych tatranských štítoch – Bradavica, Kostolík, Stredohrot, Ganek a Vysoká,“ uviedol Kováč s tým, že predaj bankoviek sa začne deň po spustení prevádzky na OŽ, teda vo štvrtok 17. februára.

Minuloročná dražba

Ide o pokračovanie minuloročnej dražby prvých 25 kusov bankoviek s najnižšími sériovými číslami a následnej druhej časti predaja, ktorá prebiehala v júni 2021. Za najvyššiu sumu sa vtedy vydražila bankovka so sériovým číslom 000001 a víťaz si ju kúpil za 70 eur.

Jedna z bankoviek z dražby cestovala dokonca až do Bulharska, víťaz za ňu ponúkol 23 eur a išlo o číslo 000012. „Výťažok z dražby poputoval na podporu Slovenského horolezeckého spolku JAMES, ktorý minulý rok oslavoval 100 rokov od založenia, združuje horolezcov, športových lezcov, skialpinistov a vysokohorských turistov na Slovensku a jednou z jeho úloh je prispievať k ochrane prírody,“ doplnil Kováč. So spolkom je ZSSK aj naďalej v kontakte v súvislosti s plánovaným „rebrandingom“ pôvodných vozidiel na Tatranskej elektrickej železnici určených na modernizáciu a výberom vhodných vrcholov pre udržanie konceptu.

Dve pre jedného

Súčasťou predaja budú aj USB kľúče v tvare jednotlivých hybridných súprav. Zároveň obmedzujeme predaj bankoviek pre férový prístup na dva kusy na osobu, aby sa ušlo všetkým záujemcom. Bankovky si budú môcť zakúpiť v niekoľkých našich zákazníckych centrách, prípadne na predajných miestach v Štrbe, na Štrbskom Plese a v Starom Smokovci,“ uzatvára hovorca.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM