Dominika Pacigová Rôzne Správy

Zdravšie a chutne: Zuzana Frešo pečie nepečené koláče

Takmer vždy pozitívne naladená Sviťanka poteší nejedného človeka nielen úsmevom, ale i chutnými raw maškrtami.

Ilustračný obrázok k článku Zdravšie a chutne: Zuzana Frešo pečie nepečené koláče
5
Galéria
Foto: Lukáš Procházka

Zuzana Frešo (38) prišla na Slovensko s raw stravou medzi prvými. V preklade ide o živú stravu, ktorá zahŕňa ovocie, zeleninu, bylinky, klíčky, oriešky či semienka. Konzumuje sa v surovom stave a bez tepelnej úpravy.

Raw pre každého

Zdravej strave spočiatku nevenovala pozornosť. Prvým raw jedlom, ktoré ochutnala, boli cuketové špagety. „Keď som sa dozvedela, že som tehotná, začala som sa zdravšie stravovať. Pociťovala som neskutočnú zodpovednosť, pretože som vyživovala aj svoje dieťa,“ prezradila.

Nasledovali dva roky skúšania, študovania, mixovania či sušenia. Spočiatku piekla pre najbližších. „Fascinovalo ma, ako rýchlo a čerstvo sa dá niečo pripraviť. Začala som študovať na internete, pretože ma zaujímalo, čo ešte raw ponúka. Neustále mi vyskakovali sladké recepty. Doma sme mali mnoho návštev, z času na čas som pripravila raw tortu. Veľmi ma tešilo, že si ju mohol dopriať každý,“ uviedla s tým, že jej rodina i kamaráti kúpili mixér, ktorý je aj dnes najlepším na prípravu týchto jedál.

Foto: Zuzana Frešo

Neustále napreduje

Neskôr však dospela do štádia, kedy sa s dobrotami chcela podeliť so širšou verejnosťou. „Opýtala som sa kamaráta, ktorý má cukráreň, či by nedal do ponuky niekoľko raw koláčov. Ľudí oslovili, bol o nich záujem. Výhodou začínajúceho podnikania bolo to, že som bola na materskej dovolenke,“ skonštatovala a dodala, že už dávno predtým využila modernú techniku a recepty si zapisovala na vlastný blog.

Neustále sa snaží napredovať. Absolvovala kurzy v Amerike i Španielsku. „Objavila som najlepšiu školu v Amerike, a to Matthew Kenney Culinary Institute. Online kurz som robila takmer pol roka, vôbec to nebolo jednoduché. Minulý rok som si urobila pokračovanie, teda druhý level. Kurz v Barcelone bol veľmi inšpiratívny, pretože som sa stretla s ľuďmi z celého sveta. Každý mal nejaké nápady, vymieňali sme si skúsenosti i robili rôzne pokusy,“ vysvetlila.

Plánuje vydať knihu

Samotná výroba tort nie je zložitá, ide však o dlhší proces. „Napríklad kešu orechy musia byť vo vode minimálne štyri hodiny. Pripravím korpus a tortu dokážem urobiť za hodinu. Potom nasleduje proces tuhnutia. Niektoré tuhnú pomalšie, iné rýchlejšie,“ poznamenala s tým, že sa začala venovať aj príprave slaných raw jedál.

Výnimočnou surovinou, ktorú používa, je írsky mach. „Ide o riasu, ktorá sa namáča vo vode, potom ju rozmixujem. Vyzerá ako želatína. Mnoho ľudí má alergiu na orechy, preto som hľadala alternatívy,“ objasnila.

Na konte má mnoho úspechov. Každý rok je v kategórii gastronómia a súťaži bloger roka v top desiatke, minulý rok získala 3. miesto. Najväčším prekvapením však bolo 2. miesto v súťaži E-žena roka 2014. Pre milovníkov raw stravy pripravuje novinky. „Myslím, že by bolo na čase vydať knižku. Je to však dlhší proces, uvidíme, čo vymyslím. Robím aj teambuildingy a mám mobilnú školu varenia. To sú veci, ktoré by som chcela v blízkej budúcnosti posilniť,“ uzavrela Zuzana Frešo.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM