Martin Sýkora Rôzne

Žiadne nové zistenie, vieme to už dávno: Popradčania pijú vodu najlepšej kvality

Možnosť dať si urobiť bezplatný rozbor vody zo studne na obsah dusičnanov v Podtatranskej vodárenskej prevádzkovej spoločnosti (PVPS) v Poprade.využilo veľa občanov.

Ilustračný obrázok k článku Žiadne nové zistenie, vieme to už dávno: Popradčania pijú vodu najlepšej kvality
Zdroj: pixabay.com

Máme výbornú vodu

Vzorky vody zo studní potvrdzujú vysokú kvality vody v našom regióne. Každoročne možnosť bezplatnej analýzy studničnej vody na dusičnany využíva 500–700 ľudí. U vzoriek v okrese Poprad sa pohybuje závadnosť z dôvodu vyššieho obsahu dusičnanov len 5 perc., v oblasti Spišskej Novej Vsi 10–13 perc. a v oblasti Starej Ľubovne 11–14 perc. B. Vodné zdroje pod Tatrami patria medzi najlepšie na Slovensku. „V podtatranskom regióne máme veľmi kvalitnú vodu. Zdroj pitnej vody pre obyvateľov pochádza z oblasti Liptovskej Tepličky. Obyvatelia Popradu a Spišskej Novej Vsi majú stredne tvrdú vodu, ktorá je najlepšej kvality pre ľudský organizmus. Parametre vody v Tatrách vykazujú, že je to mäkká voda, takže obyvatelia tejto oblasti si ju môžu dopĺňať minerálmi, vápnikom, horčíkom," uviedla Božena Dická z útvaru marketingu a komunikácie PVPS.

Pozor na hnojivá!

„Norma dusičnanov je pre dospelého človeka do 50 miligramov na liter, pre kojencov do 10 miligramov, aby bola voda vhodná na pitné účely. Naše laboratórium testuje vodu nielen na dusičnany a dusitany, ale aj celú škálu iných látok,“ ozrejmila vedúca laborantka laboratória pitných vôd PVPS Božena Maníková. Poznamenala, že najčastejšou príčinou vysokého obsahu dusičnanov je preniknutie hnojív, pri hnojení pôdy do vody alebo umiestnenie studne v blízkosti hnojiska.

Zdroj: TASR

Voda zo studne

Vhodnosť vody na pitné účely leží na srdci mnohým vlastníkom studní. Jedným z nich bol aj obyvateľ zo Spišského Bystrého, ktorý má studňu už viac ako 50 rokov a stále je plná dobrej vody. „Takúto možnosť využívam každý rok. Vodu treba skontrolovať, občas vyčistiť studňu. Vlani bolo takisto všetko v poriadku, vraj má parametre ako kojenecká,“ povedal pre popradskú mestskú stránku.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM