Peter Handzuš Šport

Adrenalínový splav Dunajca medzi kusmi ľadu: Na palube raftu sa viezol aj sob

25. - 26. januára 2013 sa uskutočnil už piaty ročník zimného splavu Dunajca v Červenom Kláštore. Zúčastnilo sa na ňom skoro 70 nadšencov vodáckeho športu z celého Slovenska od Michaloviec po Bratislavu, ktorých neodradilo ani každoročné mrazivé počasie.

Ilustračný obrázok k článku Adrenalínový splav Dunajca medzi kusmi ľadu: Na palube raftu sa viezol aj sob
Zdroj: Dnes24.sk

Akcia sa začala už v piatok tradičnou goralskou zabíjačkou v areáli Pieniny sport centra a pokračovala večerným privítaním účastníkov. V sobotu pred obedom sa všetci účastníci vystrojili do karnevalových masiek, pripravili si záchranné prostriedky, plavidlá a po spoločnej fotografii vyrazili na 9 km trasu Prielomom Dunajca pomedzi kusy plávajúceho ľadu pri teplote hlboko pod bodom mrazu.

Karneval na vode

Aj keď každoročne nechýba výborná nálada, účastníci si pripravujú rôzne oblečenie, ktoré je vždy odmenené darčekom. Tentoraz na palubu raftov a kánoí nastúpila skupinka partizánov, potápačka, parohatý sob, Mexičan so sombrerom, policajt či dvorný šašo. Minulé roky sa divákom najviac páčili masky Troch kráľov z východu, poštára a dopravného policajta.

Po náučnom chodníku okolo rieky na upravenej bežeckej stope, vodákov sprevádzalo množstvo turistov a bežkárov. Po pristátí v cieli a krátkom občerstvení pri guláši sa účastníci presunuli zabezpečeným autobusom naspäť do Červeného Kláštora, kde v areáli požičovne lodí Rafting Pieniny bolo pripravené posedenie pri vodáckej country hudbe.

Tento ročník bez „muža cez palubu“

„Ďakujeme všetkým, ktorí sa zúčastnili na piatom ročníku „Zimného splavu Dunajca“. Sme radi že ste s nami prišli zdravo vymrznúť. Dúfam že zasnežená krajina Zamaguria a Pieninského Národného parku obalená do bielej inovate vás očarila natoľko, že sa k nám radi a často budete vracať,“ poďakoval sa účastníkom zimného splavu organizátor Drahomír Kuc.

Ďusi, Bardejovskí Číňania, Romantici, Zolo band a spol., každoroční účastníci, niektorí aj po ťažkých chorobách, domáci a cezpoľní vodáci, bez nich by to nebolo to pravé.

„Dodávate nám energiu, bez ktorej by to podujatie nemalo iskru. Prepáč, Anton, že tohto roku nebola dostatočná zima, aby si mohol vypadnúť „cez palubu“, na budúci rok zabezpečíme väčší mráz, vieme, že sa pod –18 stupňov neoplatí namočiť. S vodáckym AHOJ znova o rok,“ uzavrel s úsmevom Kuc.

Foto: rafting-pieniny.sk

Zimný splav Dunajca: Veselá, ale aj adrenalínová plavba medzi kusmi ľadu
19
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM