Dominika Pacigová Rôzne

Život v multikultúrnom prostredí: Žiaci nového gympla spoznávali krásy Londýna

Do Londýna prichádzajú ľudia z celého sveta. Popradskí gymnazisti tam prišli preto, aby si odniesli nové poznatky a nezabudnuteľné zážitky.

Ilustračný obrázok k článku Život v multikultúrnom prostredí: Žiaci nového gympla spoznávali krásy Londýna
Foto: Monika Blašková

Žiaci Gymnázia na Ulici Dominika Tatarku v Poprade majú každý rok možnosť zúčastniť sa na jazykovom a poznávacom zájazde v Londýne. Tento rok bol zorganizovaný pre tretiakov, ktorí túžili spoznať tretiu najväčšiu metropolu Európy a chceli zažiť dobrodružstvá. Dôležitým kritériom účasti boli dobré známky v škole a správanie študentov.

Očarení Londýnom

Niektorí navštívili Londýn prvýkrát, iných metropola na Temži očarila tak, že si poznávací zájazd nemohli nechať ujsť a vrátili sa do nej opäť. „Moja spolužiačka, ktorá snívala o výlete do Londýna, ma presvedčila ísť tam druhýkrát. Vedela som, že tentoraz to bude iné, pretože sme cestovali lietadlom. Tým sme mali možnosť vidieť viac krás Londýna,“ skonštatovala Karolína Liptajová.

Pre gymnazistov bol pripravený bohatý program. Každý deň bol vyhradený na preskúmanie určitej časti. Miesta, ktoré študenti navštívili, sa týkali histórie, kultúry, umenia a vzdelávania. Z tých najznámejších si prezreli Big Ben, Tower Bridge, Greenwich, The National Portrait Gallery, The Globe Theatre, Science Museum, The London Eye, The London Dungeon i Madame Tussauds, kde sa odfotili s figurínami známych osobností. Dostali sa aj na miesta, kde si vychutnali nákupnú atmosféru.

„Študenti sa veľmi tešili na nakupovanie na známej londýnskej ulici Oxford Street. Zažili sme tiež atmosféru londýnskych trhov v Camden Market a Borough Market. Na chvíľu sme sa zastavili v najdrahšom a najprestížnejšom európskom obchodnom dome v Harrods,“ v krátkosti opísal učiteľ anglického jazyka, organizátor zájazdu Dušan Kováčik.

Foto: Monika Blašková

Zaujímavá história

Aj v školách menej obľúbený dejepis dokázal upútať pozornosť tretiakov. Prostredníctvom krátkych divadelných predstavení v London Dungeon sa preniesli do minulosti a zistili, aká zaujímavá je história. „Najviac sa mi páčilo v London Dungeon, kde sme si mohli pripomenúť históriu Londýna. Veľkým zážitkom bolo pre mňa aj predstavenie Rómeo a Júlia v Globe Theatre,“ prezradila Karolína. „V London Dungeon som sa dozvedela veľa o histórii Londýna. Zaujímavá na tom bola aj plavba,“ pridala sa Denisa Oravcová.

Foto: Monika Blašková

Stratení v Londýne

Bojová úloha v centre Londýna preverila orientáciu žiakov. Rozdelení do niekoľkých skupín cestovali po Londýne. Preplnené metrá, na prvý pohľad chaotická doprava im nerobili problémy. „Keď som sa zorientoval v metre, cestovanie bolo úplne jednoduché. Každých pár minút išiel ďalší spoj, tak sme sa nemuseli báť, že ho zmeškáme. S autobusmi to bolo rovnaké,“ vysvetlil Adam Boršoš, ktorý so svojou skupinou bojovú úlohu bez problémov zvládol.

Gymnazistov prekvapil život v multikultúrnom prostredí, kde žijú ľudia rôznych rás, kultúr i národností. „Londýnčania sú veľmi milí a ochotní. Pani predavačky v obchodoch nám vždy rady poradili a pýtali sa nás, či niečo nepotrebujeme. Keď sme hľadali cestu a spýtali sa niekoho, s úsmevom nám vysvetlili, ako sa tam dostaneme. Bolo to veľmi milé,“ povedala rovnako s úsmevom Denisa, ktorej Londýn aj ľudia učarovali.

Gymnazisti v Londýne 05/2017
13
Galéria
Foto: Monika Blašková

Precvičenie si angličtiny

Študenti pocítili na vlastnej koži hektické tempo života a naučili sa cestovať vo veľkomeste. Návšteva a spoznávanie Londýna môže byť pre nich motiváciou zdokonaľovať sa v angličtine. „Je to vynikajúca skúsenosť na precvičenie si jazyka a získanie sebadôvery. Keďže žiaci obklopení a bombardovaní angličtinou po celý deň po dobu piatich dní, určite im niektoré nové slová a výrazy utkvejú v pamäti. A v neposlednom rade je to pre mnohých motivácia učiť sa angličtinu a zlepšiť sa v nej, aby si ešte viac mohli užiť Londýn a to, čo toto očarujúce mesto ponúka,“ uzavrel Kováčik.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM