Martin Sýkora Rôzne

Zlatí chlapci z Ria medzi mládežou: Sen gymnazistov nabral reálne črty

Bratranci Škantárovci ohúrili v lete celý svet. Ich zlatá olympijská medaila sa zapíše do kroník i sŕdc slovenských fanúšikov. Stretnúť sa s dvojicou využili aj gymnazisti z Kukučínovej.

Ilustračný obrázok k článku Zlatí chlapci z Ria medzi mládežou: Sen gymnazistov nabral reálne črty
Foto: Martin Sýkora

Kto by už na Slovensku nepoznal bratrancov Škantárovcov? Ladislav vpredu a Peter vzadu, rýchla loď, divoká olympijská voda, nervy „na dranc“ a sekundy, pribúdajúce na časomiere. Rio de Janeiro sa sklonilo pred slovenskou dvojicou, ktorá nechala všetkých za sebou. Domácnosti pod Tatrami kričali radosťou. Chlapcom zo Zamaguria to priali nielen ľudia, ktorí ich osobne poznajú. Jedným z nich je aj riaditeľ Gymnázia na Kukučínovej v Poprade Vladimír Lajčák.

Skromní chlapci zo Zamaguria

„Svojho času ma môj priateľ Juraj Kšenzakovič poprosil, či by som nepomohol jeho priateľom zo Spišskej Starej Vsi, skromným ľuďom, ktorí majú šikovných chlapcov. Prišli za mnou, nadviazali sme spoluprácu a robili sme spolu zimné prípravy,“ začal spomínať riaditeľ gymnázia, ktorí sa v ich mládežníckych časoch podpísal na ich tréningovom procese. „Postupne som im len už pripravoval plány, ktorými sa riadili. Ich príbeh poznám od začiatku a že vyvrcholil zlatou olympijskou medailou je pre mňa úžasný zážitok. Oni sú príkladom toho, aký by mal športovec byť. Sú to rozumní, skromní a pracovití chlapci, ktorí vždy s pokorou robili svoj šport,“ dodal Lajčák.

„Bol to obrovský zážitok. Všetci sme si ohrýzali nechty. Chlapci si to nakoniec zaslúžili. Je to rozprávkový príbeh športu,“ opísal svoje pocity riaditeľ gymnázia.

Škantárovci na Gymnáziu Kukučínova Poprad 12/2016
23
Galéria
Foto: Martin Sýkora

A práve Gymnázium na Kukučínovej privítalo dvojicu zlatých medailistov. Žiaci zo športového gymnázia vyzvŕtali vzácnu návštevu, ktorá rada odpovedala na zvedavé otázky začínajúcich športovcov.

Tvrdá práca a pokora

„Bolo to príjemné stretnutie, ktoré sme dnes mali v škole. Riaditeľ Lajčák je náš prvý kondičný tréner a s veľkou radosťou sme prišli práve sem. Je vidieť, že žiaci boli športovci – veľa sa pýtali. Nie vo všetkých školách sú žiaci takí aktívni. My im budeme držať palce, aby dosiahli svoje méty, ktoré si stanovia. Sú vo veľmi dobrých rukách,“ konštatoval Ladislav Škantár, ktorý sa so svojou „dvojičkou“ ochotne odfotil s mládežou a bratranci dokonca vešali zlaté medaily na krky športových gymnazistov.

„Dúfam, že našim príbehom sme určitou inšpiráciou pre mladých, nádejných športovcov. Keď chcete dosahovať špičkové výkony, vyžaduje si to veľkú osobnú obetu. A to aj zo strany rodičov. Lenže po dosiahnutí takého výsledku zistíte, že sa to oplatí robiť,“ doplnil Ladislava Peter, ktorý v lodi sedí vzadu. Zlatí chlapci vymenili na piedestále legendárnych „Hochšíkov“, v ktorých tieni strávili niekoľko rokov. Ale odhodlanie, chuť pracovať, pokora a túžba víťaziť nakoniec Škantárovcom pomohla vykročil z tieňa na výslnie. Aj o tom sa mládež porozprávala s pánmi divokej vody.

Zdroj: TASR

Aké to je stať sa vzorom?

Byť víťazom, stať sa najlepším z najlepších je nielen krásny zážitok, ale aj veľký záväzok. Stať sa vzorom totiž prináša aj veľkú zodpovednosť. „Dúfam, že našim príbehom sme určitou inšpiráciou pre mladých, nádejných športovcov. Keď chcete dosahovať špičkové výkony, vyžaduje si to veľkú osobnú obetu. A to aj zo strany rodičov. Lenže po dosiahnutí takého výsledku zistíte, že sa to oplatí robiť,“ uzavrel Ladislav Škantár.

Mať dobrý vzor a neúnavne pracovať je základom úspechu. Riaditeľ gymnázia si praje, aby v šľapajách Škantárovcov pokračovali aj jeho ďalší žiaci.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM