Dominika Pacigová Rôzne

Zlato z paralympiády i majstrovstiev sveta: Za úspechmi stojí Popradčanka

Tvrdá práca, bojovnosť a nadšenie pre šport. Slovenská reprezentantka Michaela Balcová dosahuje svetové úspechy v bocci.

Ilustračný obrázok k článku Zlato z paralympiády i majstrovstiev sveta: Za úspechmi stojí Popradčanka
6
Galéria
Foto: Peter Balco

Športu, ktorý je určený telesne postihnutým športovcom, sa dvadsaťtriročná Popradčanka venuje už desať rokov. Na medzinárodnej úrovni začala pôsobiť v roku 2014. Tohto roku úspešne ukončila bakalárske štúdium na Ekonomickej univerzite v Bratislave.

Po Riu prišiel ďalší úspech

V roku 2016 sa premiérovo zúčastnila paralympijských hier, ktoré sa konali v brazílskom Riu de Janeiro. Okrem množstva zážitkov si Slováci v kategórii párov BC4 odniesli zlaté medaily. „Po Riu som sa vrátila do úplne normálneho života, pokračovala som v škole. Samozrejme, absolvovala som niekoľko príjemných akcií či ocenení. Svojím príbehom som motivovala deti vo viacerých školách. Je to krásny pocit, keď môžete ísť príkladom niekomu, kto ešte len začína,“ povedala. Tohto roku sa so Samuelom Andrejčíkom a Martinom Strehárskym, ktorý bol v pozícii náhradníka, prebojovali na svetový šampionát do Liverpoolu. Podľa nominačných kritérií bolo nominovaných šestnásť krajín.

„Medailisti z majstrovstiev Európy, Ameriky a Ázie tvorili prvú deviatku. Zvyšné krajiny doplnili podľa svetového rebríčka. Síce sme na majstrovstvách Európy skončili štvrtí, vo svetovom rebríčku sme boli v prvej päťke,“ uviedla a dodala, že bolo isté, že na MS vycestujú.

Foto: Peter Balco

Zohratá dvojka

Každý z nich vedel, na čom treba pred majstrovstvami zapracovať. „So Samkom sa niekoľkokrát ročne, vždy pred súťažou, stretávame na sústredeniach, kde máme príležitosť spolu trénovať. Poznáme sa a vieme, čo ten druhý dokáže zahrať. Keď nie sme spolu, trénujeme podľa tréningového plánu, ktorý nám pripravil reprezentačný tréner,“ prezradila tajomstvo ich úspechu. To, že sú zohratí, dokázali počas zápasov. Triumfovali päťkrát, zaváhali iba raz. Do každého zápasu vstupovali plní energie s cieľom vyhrať.

„Všetky krajiny venovali tomuto šampionátu veľkú pozornosť. Každý súper nás potrápil. Majstrovstvá sveta sú vysoko bodované, každý sa chcel umiestniť čo najlepšie. Zápas s Britániu vo štvrťfinále bol pre nás veľmi dôležitým. Myslím si, že by sme ho mohli považovať za zlomový,“ skonštatovala.

Vo finále sa stretli so súperom z Thajska. Z 0:2 otočili na 4:2. „Vedeli sme, že zápas bude náročný, nakoľko Aziati boli odjakživa svetovou špičkou. Každý zápas má však iný vývoj a výsledok po prvej smene nie je smerodajný. Máme vynikajúceho trénera Martina Gabka, ktorý nám vždy ukáže správny smer. Finále sme si veľmi užívali, každú loptičku sme si dôkladne premysleli a strážili si priestor,“ objasnila.

Foto: Peter Balco

Prvenstvo vo svetovom rebríčku

Svetový šampionát radia k nezabudnuteľným. „Celý turnaj mal veľkolepú atmosféru, bol veľmi dobre zorganizovaný. Stretla som sa s priateľmi a známymi z celého sveta. Najkrajším okamihom šampionátu bol finálový zápas, v ktorom sme mali obrovskú podporu nášho tímu. Som im veľmi vďačná, že nám verili a povzbudzovali nás. Vytvárali úžasnú atmosféru počas všetkých zápasov a podarilo sa im prekričať každú krajinu,“ poznamenala. Majstrovstvá sveta neboli pre paralympijské hry, ktoré sa uskutočnia v Tokiu v roku 2020, kvalifikačné. „Je pravda, že titulom majstrov sveta sme získali dosť veľa bodov, ktoré nás momentálne držia vo svetovom rebríčku na prvom mieste. Stále je však pred nami veľa práce, aby sme to definitívne potvrdili. V prípade, že sa tam dostaneme, urobíme všetko pre to, aby sme uhrali pre Slovensko čo najlepší výsledok,“ uzavrela Michaela Balcová.

Zdroj: poprad.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM