Hokej

Zmeny v najvyššej súťaži: MHC Martin nesplnil podmienky, Detva možným nováčikom

O konci MHC Martin v najvyššej hokejovej súťaži na Slovensku sa šepkalo už dlhšie. Klub nesplnil podmienky na udelenie licencie. V Tipsport lige ho pravdepodobne nahradí Detva.

Ilustračný obrázok k článku Zmeny v najvyššej súťaži: MHC Martin nesplnil podmienky, Detva možným nováčikom
Foto: Rastislav Búgel

Riadiaci orgán najvyššej slovenskej hokejovej súťaže Tipsport Ligy neodporúča udeliť licenciu na nasledujúc sezónu klubu MHC Martin. PRO-HOKEJ, a.s. o tom informoval v pondelok v zaslanom stanovisku. Desiatym účastníkom TL by tak mohla byť Detva.

PRO-HOKEJ uviedol, že deväť tipsportligový klubov spĺňa podmienky na udelenie licencie v zmysle Podmienok pre udeľovanie a nakladanie s licenciou v extralige ľadového hokeja v SR.

„Bohužiaľ, musím skonštatovať, že MHC Martin, a.s. nesplnil tieto podmienky a preto nezíska odporúčanie na získanie Tipsport Ligovej licencie pre sezónu 2017/2018. V zmysle Súťažného poriadku SZĽH sme preto otvorili rokovania s víťazom Budiš ligy. Ak sa HK Detva podarí splniť všetky podmienky pre vstup do Tipsport Ligy, stane sa desiatym extraligovým účastníkom sezóny 2017/2018,“ uviedol šéf spoločnosti Richard Lintner.

Nepomohla ani dobrá sezóna

Kluby mali čas splniť podmienky PRO-HOKEJA, medzi ktorými bolo aj vyrovnanie uplynulých záväzkov a dlhov, do 30. júna.

Martin má za sebou športovo úspešnú sezónu, keď vo štvrťfinále play off vyradil veľkého favorita HC Košice a po semifinálovej prehre s neskorším majstrom HC'05 Banská Bystrica obsadil konečné štvrté miesto. Po sezóne sa však začali problémy. Začiatkom mája prebehla v klube razia. Polícia počas nej zadržala veľké množstvo účtovných dokladov, vrátane počítačov a hardiskov, ktoré patria hokejovej akciovej spoločnosti. Údajne malo ísť o účtovníctvo z rokov 2014 a 2015 a podozrenia z krátenia daní a poistného.

Neúspešné rokovania

Martinský klub mal už predtým problémy s financiami. Tie mohol vyriešiť príchod nových akcionárov alebo sponzorov. Ešte minulý týždeň vyzerala situácia nádeje, keď sa záujemcovia stretli s predstaviteľmi mesta, no z ich vstupu do klubu nakoniec nič nebolo.

„Rokovania s novými akcionármi prebiehali, stretli sa aj s vedením mesta. To bolo minulý štvrtok, no rozhodli sa nepokračovať ďalej v jednaniach. Cez víkend sa ešte snažila partia ľudí, ktorí boli okolo hokeja v Martine za posledné dva roky, niečo so situáciou spraviť, dohodnúť sa s hráčmi a niečo vymyslieť. No nepodarilo sa im to a dnes PRO-HOKEJ vydal toto stanovisko,“ uviedol riaditeľ klubu Michal Taliga, ktorý už dávnejšie avizoval, že tento post opustí k 31. júlu.

Zánik martinského hokeja

„Myslím si, že už nie je šanca, aby Martin hral v budúcej sezóne Tipsport Ligu. PRO-HOKEJ si určil nejaké pravidlá, predstavenstvo rozhodlo, že Martin ich nesplnil a tak neodporučí SZĽH, aby mu udelil licenciu. Pre klub to prakticky znamená, že zanikne,“ pokračoval Taliga.

Ten zatiaľ nevedel povedať, či bude v meste pokračovať aspoň juniorský či dorastenecký hokej. „Ešte je priskoro, táto informácia je čerstvá. Ide o to, že klub bol už dlhodobejšie vo finančnej kondícii na tom tak, že ledva prežíval z roka na rok. Tak, ako je to bežné v športových kluboch na Slovensku. Pred dvomi mesiacmi u nás bola ešte aj tá policajná razia,“ dodal Taliga.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM