Peter Handzuš Kultúra

Znovuobjavili spišskú čipku. Zaslúžená výstava v knižnici pre popradský klub

V priestoroch Podtatranskej knižnice je nainštalovaná výstava čipiek Klubu paličkovanej čipky Spiš a grafiky výtvarníčky Heleny Suchej Sojákovej.

Ilustračný obrázok k článku Znovuobjavili spišskú čipku. Zaslúžená výstava v knižnici pre popradský klub
Foto: Peter Handzuš

Klub paličkovanej čipky vznikol v Poprade už v roku 2012. Pôsobí pod vedením Katky Bérešovej v Klubcentre DEPO na Novomeského ulici (JUH 3) v Poprade, kde sa členky stretávajú každý utorok od 15:00 do 17:45. Za šesť rokov činnosti sa v klube prestriedalo okolo štyridsať žien a dievčat, o paličkovanie sa dokonca pokúšal aj jeden chclapec.

Slovensko je čipkárska veľmoc. Má osemnásť regiónov so špecifickými čipkárskymi motívmi. “Je to asi svetová rarita. Čipkári sú po celom svete, ale toľko regionálnych čipiek na tak malom území je niečo výnimočné,” uviedla popradská čipkárka Katka Bérešová.

Klub paličkovanej čipky
40
Galéria
Foto: Peter Handzuš

Klub paličkovanej čipky Spiš sa zúčasťnuje na rôznych výstavách v rámci Slovenska. Každý rok sa preto vo svojich čipkách venuje inej téme. “Začínali sme Tatrami, potom to bol Poprad, teraz spišská čipka, o ktorej sa hovorilo, že zanikla. Hľadali sme v starých knihách a na fotografiách. Urobili sme si podvinky a podarilo sa nám upaličkovať spišské motívy. Dievčatá si niekedy sťahujú námety z internetu a dajú sa aj kúpiť podvinky od zručných paličkárok,” predstavuje portfólio klubu Katka Bérešová.

Spišská čipka je podľa Katky Bérešovej krásna, technicky nie veľmi náročná, ale veľmi pracná. Je tvorená jedným pásikom tenkých nití, ktorý sa vynie celou čipkou od začiatku na koniec a popritom mení vzor. “Spišská čipka vyžaduje veľkú dávku trpezlivosti a času,” dodala Bérešová.

Čipkárky z Popradu sa venujú aj paličkovaniu čipky na odevy a módne doplnky. Okrem toho sa venujú aj čipkám z iných regiónov. V posledných rokoch vznikajú na Slovensku nové kluby čipkárok a táto tradícia sa v krajine pod Tatrami rozvíja.

Spolu s Klubom paličkovanej čipky Spiš vystavuje pri príležitosti životného jubilea v Podtatranskej knižnici svoje grafiky aj členka Klubu podtatranských výtvarníkov Helena Suchá Sojáková. Keďže jej tvorba z posledných rokov je dosť známa, rozhodla sa na tejto výstave predstaviť voľnú grafickú tvorbu, ktorú doteraz komplexne nevystavovala.

Výstavu Klubu paličkovanej čipky Spiš a Heleny Suchej Sojákovej si v Podtatranskej knižnici na Podtatranskej ulici v Poprade môžete pozrieť do 3. augusta 2018.

Úspechy Klubu paličkovanej čipky Spiš

Lenka Mašlonková (13)
Anjel Vianoc 2015 – 3. miesto v kategórii žiakov ZŠ
Anjel Vianoc 2016 – 1. miesto v kategórii žiakov ZŠ
Anjel Vianoc 2017 – 3. miesto v kategórii žiakov ZŠ

Zuzana Ovčiariková (13)
Medzinárodný festival paličkovanej čipky v Krakovanoch 2017 – Špeciálna cena OZ Bábence Krakovany

Antónia Sabová
Medzinárodný festival paličkovanej čipky v Krakovanoch 2017 – 2×. 1 miesto
Medzinárodný festival paličkovanej čipky v Krakovanoch 2018 – 3. miesto. 4. miesto, 5. miesto a Cena OZ Bábence Krakovany

Ingrid Vasiľová Abilympiáda 2014 – 2. miesto
Medzinárodný festival paličkovanej čipky v Krakovanoch 2018 – 9. miesto

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM