Martin Sýkora Rôzne

Zrekonštruovaná fontána pri Aréne Poprad za 50 tisíc opäť v prevádzke

Fontána je od štvrtka (19.7.) opäť v prevádzke. Tá bola z dôvodu poškodenia technológie odstavená z prevádzky už v minulom roku. Oprava stála 50 tisíc eur.

Ilustračný obrázok k článku Zrekonštruovaná fontána pri Aréne Poprad za 50 tisíc opäť v prevádzke
Zdroj: Mesto Poprad

Na jej nevyhnutnú rekonštrukciu vyčlenilo prostriedky MsZ mesta Poprad. Fontána fungovala 10 rokov.

Po dekáde sa menilo celé jej technologické zariadenie, elektroinštalácia a opravovali sa LED svietidlá. Zároveň bol inštalovaný nový riadiaci systém, ktorý umožňuje aj riadenie čerpadiel fontány a LED osvetlenia podľa hudby.

„Voda by mala slúžiť ľuďom a prinášať radosť, potešenie a osvieženie. Voda by mala byť čistá a malo by sa ňou šetriť. Táto vynovená fontána spĺňa všetky tieto atribúty – je to uzatvorený okruh. Voda, ktorá je vystrekovaná z trysiek sa vracia do zásobnej nádrže, kde je filtrovaná a čistená, potom s pomocou čerpadiel hnaná do jednotlivých trysiek. Regulácia je možné na základe programu alebo aj na základe zvukových efektov. Technológia je jednoducho na oveľa vyššej úrovni, ako bola predtým,“ uviedol Werner Frank zo spoločnosti, ktorá rekonštrukciu realizovala. Cena diela predstavovala sumu 49 680 eur. Spolu s uvedenou fontánou pri viacúčelovej hale sú tak v Poprade v súčasnosti v činnosti tri fontány prevádzkované samosprávou – ide ešte o fontánu na Námestí sv. Egídia a fontánu na sídlisku Juh pri Kostole sv. Cyrila a Metoda. Voda vo všetkých fontánach je chemicky upravovaná, no nie je pitná.

Pozrite si krátky výber najlepších fontán na svete, ktorým nielen Poprad môže konkurovať asi ťažko:

Dubai (SAE)

Zdroj: YouTube.com

Las Vegas (USA)

Zdroj: YouTube.com

Košice (Slovensko)

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM