Martin Sýkora Samospráva

Tony betónu pre ľadovú plochu: Popradský zimák bude jeden z troch na Slovensku

Na popradskom zimnom štadióne vrcholí rekonštrukcia ľadovej plochy a výmena technológie chladenia. Rekonštrukcia za vyše 800 tisíc eur prinesie Popradu jedinečnosť.

Ilustračný obrázok k článku Tony betónu pre ľadovú plochu: Popradský zimák bude jeden z troch na Slovensku
3
Galéria
Zdroj: Mesto Poprad

Nová plocha i chladenie

Mesto Poprad pristúpilo k rekonštrukcii z dôvodu vážneho poškodenia pôvodnej ľadovej plochy, ktorá začala praskať a na niektorých miestach poklesla až o 8 cm. „Statik rozhodol, ako musíme postupovať a aká hrubá musí byť nová základová doska, ktorá bola položená na pôvodnú a navyše ukotvená do strán, takže siaha od tribúny po tribúnu. Na novú základnú stabilizačnú dosku bol položený chladiaci rošt, nasledovať bude zálievka betónom v hrúbke 10 cm, čo predstavuje množstvo približne 220m3 betónu. Po vyleštení plochy bude táto natretá na bielo a pripravená na výrobu ľadu,“ informoval viceprimátor Anton Andráš.

„Doterajší systém nepriameho chladenia nahradí po novom priame chladenie čpavkom. Tento systém by mal byť finančne výhodnejší, pretože náklady na chladenie by mali byť nižšie o 40 percent," vysvetlil primátor Popradu Jozef Švagerko.

"Nový spôsob chladenia zníži energetické náklady, ďalšia úspora nastane vďaka použitiu tepelného čerpadla, ktoré využije zvyškové teplo na ohrev teplej vody a kúrenie v šatniach a kanceláriách. Pri súčasných nákladoch by sme tak mali dokázať prevádzkovať dva zimné štadióny,“ dodal Švagerko.

Zdroj: Dnes24.sk

Strojovňa zvládne dve ľadové plochy

V strojovni boli inštalované dva kompresory tak, aby bola možnosť doplniť ich o tretí pre potrebu novej tréningovej hokejovej haly, ktorá by sa mala začať stavať v septembri. Jeden kompresor by mal zvládnuť chladenie aj v letných mesiacoch, takže ľad by od budúcej sezóny mohol byť na popradskom štadióne po celý rok. Práce na štadióne začali v apríli, v auguste by sa už na zimnom štadióne malo korčuľovať. „Zatiaľ ide všetko podľa termínov, chladiť by sme chceli začať tak, aby sme 10.augusta mali ľad k dispozícii,“ doplnil primátor Švagerko.

Náklady na rekonštrukciu, ktorá realizuje spoločnosť Frost-service z Lednických Rovní predstavujú sumu vyše 850 tisíc eur. Okrem výmeny chladiacej technológie a rekonštrukcie ľadovej plochy bola na zimnom štadióne inštalovaná aj nová zvuková aparatúra.

Zdroj: Poprad24/Mesto Poprad
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM