Správy

Župa reaguje na zvýšený záujem v okrese: V Poprade sa očkuje aj v štátny sviatok

Prešovská župa otvorí svoje popradské veľkokapacitné očkovacie centrum špeciálne aj v deň štátneho sviatku, v stredu 17. novembra. K dispozícii má 1 200 dávok vakcíny.

Ilustračný obrázok k článku Župa reaguje na zvýšený záujem v okrese: V Poprade sa očkuje aj v štátny sviatok
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Prešovský samosprávny kraj umožní vakcinovanie proti koronavírusu vo veľkokapacitnom očkovacom centre v telocvični SPŠ techniky a dizajnu na Mnoheľovej ulici v Poprade aj v deň voľna 17. novembra. Pre záujemcov o vakcínu sa otvorí už o ôsmej hodine ráno.

Promptná reakcia

Očkovacie tímy PSK budú v centre v čase od 8.00 do 18.00 hod. jednotne aplikovať vakcínu Pfizer/BioNTech. A to jednak záujemcom o prvú dávku vakcíny, ako aj ľuďom, ktorí by mali dostať jej druhú, či tzv. booster dávku a na preočkovanie 3. dávkou boli pozvaní iniciačnou SMS z Národného centra zdravotníckych informácií .

Registrácia to urýchli

Po novom sa preočkovávajú záujemcovia od 18 rokov, ktorým uplynulo 6 mesiacov po aplikovaní druhej dávky a tiež ľudia s oslabenou imunitou, ktorí sú minimálne 4 týždne po druhom očkovaní. Registrovať na očkovanie sa môžu aj záujemcovia na podanie prvej dávky tejto vakcíny, a to rovnako cez štátnu čakáreň, ako aj portál www.psk-ockovanie.sk. Predídu tým čakaniu v rade, keďže v centre budú uprednostňovaní ľudia s registráciou. Očkovanie i preočkovanie tu bude ale prebiehať aj na počkanie.

Záujem o vakcínu narastá, čo nasvedčujú aj naše čísla zaočkovaných z uplynulého víkendu, kedy sme vyočkovali takmer 3 600 vakcín. Pritom až 60% všetkých zaočkovaných tvorila skupina prvoočkovancov, čo nás povzbudzuje. Situácia v našom kraji nie je dobrá a čísla pozitívne testovaných, ktorí končia na nemocničnom lôžku, stále rapídne narastajú. Tento stav môžeme zvrátiť práve zaočkovaním, ktoré výrazne znižuje pravdepodobnosť ťažkého priebehu ochorenia a následnej hospitalizácie. Potrebujeme zmierniť tlak na naše nemocnice, ktorý je v tejto chvíli už naozaj neúnosný. Aj preto ešte rozšírime našu ponuku očkovacích termínov a vyrazíme s vakcínou do ďalších okresov,“ doplnil Milan Majerský.

Kraj už tento víkend bude pokračovať v očkovaní v obchodných centrách, pričom vakcínu chce znovu sprístupniť aj vo veľkokapacitných očkovacích centrách.

A to okrem Popradu a Prešova už aj v Humennom. V pláne ma tiež zriadiť dočasné očkovacie miesta aj v okresoch Stropkov a Vranov nad Topľou, na budúci týždeň tiež v Bardejovskom okrese.

Témy, ktoré hýbu Slovenskom:

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM