Monika Vengrínová Rôzne

Ako sa hýbu ceny a kde sú top žiadané lokality? TOTO o bytoch v Poprade prezradili realitky...

Ako to bolo vlani a ako je to dnes? Hýbu sa ceny bytov v poslednom období vyššie, alebo padajú? Ktoré sídliská sú najvyhľadávanejšie ? Zisťovali sme viac priamo u ľudí z brandže...

Ilustračný obrázok k článku Ako sa hýbu ceny a kde sú top žiadané lokality? TOTO o bytoch v Poprade prezradili realitky...
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Na základné otázky ohľadom predaja bytov v Poprade sme sa spýtali realitných kancelárií, ktoré sa v predaji bytov pohybujú každodenne. Za RK38 odpovedal jej majiteľ Miroslav Antoška a za Century 21 Tatry majiteľka Františka Kleinová.

Ako sa pohybujú ceny bytov a domov v Poprade?

RK38: Ťažko povedať. Vždy to závisí od toho, či má byt nejaké výhody, či nevýhody. Aby sme to zovšeobecnili, tak základná cena jednoizbového bytu, ktorý je dajme tomu zlý, nemá dobré poschodie, nemá dobrý balkón, má malú metráž, sa pohybuje približne okolo 25 tisíc eur s tým, že čím viac výhod a čím viac je zrekonštruovaný, tým jeho cena rastie. Pri dvojizbových bytoch to začína niekde od tých 35–36 tisíc eur, pri trojizbových pri nejakých 43–44 tisíc eur s tým, že čím je byt väčší, lepší, čím má možno lepšie poschodie, lokalitu, balkón, jedno s druhým, tak tým cena postupne narastá. Potom to už závisí od toho, koľko je kto za danú nehnuteľnosť zaplatiť. Samozrejme, nehovoríme o novostavbách. Pri tých je cena nastavená približne od 1000 eur za meter štvorcový. Takisto to však závisí od toho, kde sa novostavba nachádza, akou formou je stavaná. Tam by som si dal veľmi veľký pozor, či je naozaj postavená z kvalitných materiálov, kvalitným spôsobom a či sa nesnaží investor na všetkom možnom ušetriť.
Century 21 Tatry: Jednoizbové byty sa pohybujú od tých 23 tisíc, podľa toho, v akom sú stave, v akej lokalite, ale siahajú až do 42 tisíc, ak sú prerobené a blízko centra. Najvyhľadávanejšie sú dvojizbové byty. Kompletne prerobené, moderne zariadené nájdeme aj za 50 tisíc. Ceny najväčších bytov v novostavbách sa pohybujú až do tých 112 – 120 tisíc. Čo sa týka rodinných domov, tak tam je to približne od 110 do 150 tisíc, ak je stále obývaný, slušne zariadený, nie nejaký nadrozmerne veľký, ktorý treba neskutočne vykurovať.

Zmenili sa ceny oproti minulému roku?

RK38: Povedal by som, že posledné dva-tri roky je v tomto smere stagnácia. Možno minimálny rast, nakoľko v posledných mesiacoch dopyt začína rásť, keďže hypotéky sú na Slovensku naozaj lacnejšie ako kedykoľvek predtým. A rastie počet tých, ktorí si kúpia nehnuteľnosť na úver a ten si nechajú splácať prenájmom, čo je aj môj tip, ktorý by som odporučil.
Century 21 Tatry: Ceny sú oproti minulému roku približne rovnaké. Dnes sa ľudia snažia urobiť si byt pekne, moderne, zrekonštruovať ho, čiže zvyšujú jeho štandard. Mladí ľudia chodia zarábať do zahraničia, majú dosť peňazí a nemajú na rekonštrukciu čas, preto preferujú byty prerobené. Naopak, starší ľudia, ktorí napr. menia väčšie byty za menšie, keď im deti odídu z domu, majú na rekonštrukciu čas, vedia si to prerobiť sami a nie sú nároční na to, aby to bolo prerobené nejako luxusne. A keď ide niekomu o cenu, tak určite ide do pôvodných bytov.

Ktoré lokality sú v Poprade najvyhľadávanejšie?

RK38: Dnes je už v každej časti Popradu dobrá občianska vybavenosť, ľudia však stále viac preferujú centrum a Západ pre Juhom. Ale aj tento rozdiel sa pomaly vyrovnáva. Vždy to tiež závisí aj od typu bytu, lebo napr. v centre a na Západe je veľa dobrých dvojizbových bytov, ale už pomenej trojizbových a naopak, na Juhoch je viac trojizbových bytov rôznych variant a menej dvojizbových. Závisí teda od toho, čo chcú ľudia kupovať, zatiaľ je však lukratívnejšie Centrum a Západ. Čo sa týka veľkosti bytov, všeobecným trendom je stavať menej metrážne byty, pretože sú lacnejšie. Keď človek nemusí, tak nekupuje nejakú veľkú nehnuteľnosť v obrovských priestoroch.
Century 21 Tatry: Najvyhľadávanejšie lokality sú určite blízko centra. Teraz máme veľa klientov, ktorí sú sídliska presýtení a hľadajú niečo v okolí hotela Poprad, na Partizánskej, či Okružnej ulici. Tam sú síce staršie byty, ale keď chcú aj nejakú záhradku, zeleň, tak si vyberú práve túto lokalitu.

Ktoré lokality naopak ľudí príliš nezaujímajú?

RK38: Z pohľadu nehnuteľností sa menej rozpráva o mestskej časti Stráže, možno aj preto, že bytoviek tam veľa nie je. Ale vo všeobecnosti by som nepovedal, že nejaká časť Popradu by bola menej preferovaná. Každá časť mesta má svojich špecifických klientov. Do Veľkej a Spišskej Soboty chodia ľudia väčšinou za bývaním v dome, na Juhu sú zase ľudia, pre ktorých je bývanie v byte pohodlnejšie alebo cenovo dostupnejšie, Matejovce sú zaujímavé z pohľadu zamestnanosti, nakoľko je tam priemyselný park, atď. Je to vyvážené.
Century 21 Tatry: Menej vyhľadávaný je Juh III. aj napriek tomu, že je tam dobrá vybavenosť, čo sa týka škôl. Ľudia skôr stále preferujú starý Juh, čiže od Kauflandu smerom k nemocnici. Čo ale ide úplne najmenej, tak sú Stráže a Matejovce. Z mestských častí ľudia skôr preferujú Spišskú Sobotu a Veľkú.

Kde v meste je podľa vás bývanie najvýhodnejšie?

RK38: Pre mňa osobne v centre, asi preto, že tu žijem celý život. Ale niekto, kto býva napr. na Juhu by povedal niečo iné. Je to individuálne.
Century 21 Tatry: Podľa mňa asi Západ. Je to na hlavnej trase, je tam občianska vybavenosť, školy, je to zelenšie. Ale je to hlavne o tom, kto má čo radšej. Čo sa týka centra, mne osobne by tam vadilo parkovanie, kde treba počítať s navýšením ceny bytu. Tiež je tam celé leto ruch, rôzne akcie, čiže mne osobne by vyhovovalo niečo tichšie.

Prečo bývať priamo v meste, príp. si tu kúpiť nehnuteľnosť?

RK38: Všeobecne platí, že veľmi dôležitým pojmom v tomto smere je zamestnanosť a to, čo daná obec, mesto, či kraj ponúka. Problémom okolitých obcí je, že zamestnanosť v drvivej väčšine je tam veľmi nízka a ľudia idú za prácou, chcú mať všetko dostupnejšie, chcú mať lepšie spojenie, menej cestovania do práce, ušetrený čas, benzín, energiu. Čiže hlavným dôvodom je forma centralizácie tým, že ľudia prichádzajú za prácou. Bývanie v mestách ponúka viac možností, je zaujímavejšie. Na druhej strane, ten kto vyhľadáva pokoj a ticho, si nájde to svoje na dedine.
Century 21 Tatry: Pokiaľ ide o rodinu s menšími deťmi, tak dieťa nie je viazané na rodičov, na spoje, čo sa týka vozenia do školy, môže ísť samo. Keď už sú však deti väčšie, tak by som určite volila dedinu niekde blízko Popradu, ako napr. Hozelec, Veľký Slavkov, Švábovce, trochu mimo smeru Gánovce. Tiež by som odporúčala teraz novovznikajúcu „usadlosť“ smerom na Kvetnicu. Ide o súkromnú záležitosť čo sa týka počtu domov, je blízko mesta, krásny kľud, pokoj, lesík, cyklistický chodník, zastávka. Cena pozemku je tam pri cca 700 metrov štvorcových okolo 67 až 72 tisíc eur. Ide o lukratívnejšiu časť. Podľa môjho názoru je najlepšie kúpiť si pozemok a postaviť si dom podľa svojich predstáv.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM