Správy

Ako ste spokojní s novým poriadkom TANAP-u? Odteraz každý môže prispieť k jeho zmenám

Nové pravidlá vstúpili do platnosti v polovici decembra 2023 po šiestich rokoch príprav. Okrem obmedzenia pohybu psov sa skrátilo aj obdobie sezónnej uzávery.

Ilustračný obrázok k článku Ako ste spokojní s novým poriadkom TANAP-u? Odteraz každý môže prispieť k jeho zmenám
Zdroj: TASR/Adriána Hudecová

Od vlaňajšieho decembra vstúpil do platnosti nový Návštevný poriadok Tatranského národného parku (TANAP-u). Verejnosť môže svojimi podnetmi prispieť k zmenám v jeho znení.

Správa TANAP-u informovala, že návrhy na aktualizáciu dokumentu môžu záujemcovia posielať do 31. marca. Ministerstvo životného prostredia SR pred časom informovalo, že pravidlá uvedené v poriadku bude možné v prípade potreby upraviť.

Budú sa nimi zaoberať

„V rámci prípravnej fázy aktualizácie návštevného poriadku má verejnosť možnosť poslať svoje návrhy a pripomienky na prípadné zmeny a úpravy jeho znenia pre ich ďalšie prerokovanie,“ uviedla Správa TANAP-u, ktorá sa bude jednotlivými podnetmi zaoberať a posúdi ich v súlade so záujmami ochrany prírody a krajiny na území najstaršieho slovenského národného parku.

Po zapracovaní relevantných návrhov a pripomienok ochranári odošlú návrh na zmenu pravidiel odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Prešov.

Následne sa začne legislatívny proces s cieľom schválenia aktualizácie návštevného poriadku.

„Svoje návrhy a pripomienky môže verejnosť adresovať mailom na sekretariat@tanap.sk,“ dodáva Správa TANAP-u.

Nové pravidlá vstúpili do platnosti v polovici decembra 2023 po šiestich rokoch príprav. Okrem obmedzenia pohybu psov sa napríklad skrátilo obdobie sezónnej uzávery a zmeny sa dotkli skialpinistov, horolezcov i cyklistickej verejnosti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM