Monika Vengrínová Iné športy

Ako za čias našich pradedov: Vo Veľkej Lomnici si zmerali sily konské záprahy

Súťaž konských záprahov je vo Veľkej Lomnici už tradíciou. Z roka na rok sa teší väčšiemu počtu ako súťažiacich, tak i divákov, ktorí prichádzajú povzbudzovať nielen záprahy, ale i jazdcov v ďalších disciplínach. Tento rok, na rozdiel od minulého, vyšlo i počasie.

Ilustračný obrázok k článku Ako za čias našich pradedov: Vo Veľkej Lomnici si zmerali sily konské záprahy
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Dvanásty ročník záprahových pretekov v jazdeckom areáli vo Veľkej Lomnici nad čističkou sa tešil skutočne veľkému záujmu. A kým minulý rok bola súťaž pre veľmi nepriaznivé počasie predčasne ukončená, tomuto ročníku počasie skutočne prialo. Atmosféru minulosti, ale najmä krásu koní a šikovnosť jazdcov z celého regiónu si vychutnali desiatky divákov.

„Dnešná moderná doba už pozná len počítače a super autá, nemali by sme však zabúdať, na čom vyrástli naši praotcovia. Koníky vždy svojou silou pomáhali našim predkom v obhospodarovaní pôdy, v bojoch a vôbec v prežití. Čiže zachovanie takýchto súťaží je akousi vďakou im a tomu, že kone prežili, že ich máme a robia nám radosť,“ myslí si riaditeľ pretekov František Lizák.

Okrem parkúru a rýchlostného parkúru dvojzáprahov sa konali i súťaže v dvojfázovom skákaní, v skoku „L“ a v skoku „Mini-Maxi“, ktorá je trošku náročnejšia z dôvodu vyšších skokov. Super vysoké skoky a super skokanov však podľa slov riaditeľa, v takýchto regionálnych súťažiach nenájdeme. „Toto podujatie organizujeme pre bežných ľudí. Každý sa môže zúčastniť a prispieť tým svojim, pretože aj začiatočníci musia niekde začínať, niekde sa ukázať,“ objasnil Lizák. Atraktívnymi sa preteky snažia urobiť i pre divákov, preto ani záprahové jazdenie nie je klasické. Aby bolo pre oko krajšie, sú vylúčené ostré zákruty a nepríjemnejšie otočky, aby sa koče neprevrátili, a najmä, aby sa kone mohli pohybovať rýchlejšie.

Najrýchlejším záprahom v súťaži sa napokon stal záprah domáceho pretekára Pavla Baláža, niekoľkonásobného majstra Slovenska a účastníka majstrovstiev sveta v záprahovom jazdení.

Preteky konských záprahov vo Veľkej Lomnici
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM