Tlačové správy

Ako zefektívniť sklad a skladové procesy

Snom, každého podnikateľa, ktorý potrebuje svoj vlastný sklad, je efektivita v ňom.

Ilustračný obrázok k článku Ako zefektívniť sklad a skladové procesy
Zdroj: TASR

Vytvoriť také prostredie, v ktorom sa zamestnanci nebudú motať a minúty hľadať potrebný tovar či materiál, prostredie, kvôli ktorému nebudú meškať dodávky pre odberateľov či priestor, v ktorom sa aj skladníci budú cítiť príjemne, odvedú poctivú prácu a predvedú vysoké nasadenie. Ako sa však dá takýto stav dosiahnuť? Dá to veľa práce, no keď sa odrazíte od týchto rád, nebude to tak prekliate ťažké.

Prehľadnosť a organizovanosť v sklade je základ

Dosiahnuť to, aby každý skladník vedel, kde sa nachádza ten-ktorý materiál, ktorý aktuálne potrebujete vám zaručí jedine to, že mu určíte pevné miesto. A o to sa postarajú regálové systémy, ktoré nielen zvýšia prehľadnosť a efektívnosť vo vašom sklade, ale aj zvýšia jeho kapacitu. Niektoré regálové systémy siahajú až do výšky desiatok metrov, a aj keď váš sklad nie je nafukovací, vďaka nim môže mať takú kapacitu, o akej sa vám ani nesnívalo.

Manipulačná technika ako predĺžená ruka skladníkov

Pokiaľ máte regály, ale nemáte výkonnú manipulačnú techniku, je to ako behať na jednej nohe. Môžete sa pohnúť trochu vpred, no je to nesmierne náročné. Preto, aj keď máte menší sklad bez manipulačnej techniky, kúpte si jazdené vozíky, ktoré poslúžia ako predĺžená a nenahraditeľná ruka skladníkov. Ich cenou budete príjemne prekvapený a navyše spoločnosť Jungheinrich podrobuje svoje jazdené vozíky dôkladnému repasu, ktorý zaručí, aby boli v top technickom stave.

Zaujímajte sa o zamestnancov

Tak, ako je dôležité, aby vysokozdvižné vozíky mali vždy ložiská v skvelom stave, je dôležité, aby boli ľudia na pracovisku spokojní. A povedzme si úprimne, sklad nepatrí medzi tie najoptimistickejšie pracoviská. Preto sa snažte zabezpečiť kvalitné LED osvetlenie, dobrú vzduchotechniku a kútik, v ktorom si budú môcť v pokoji oddýchnuť, naobedovať sa alebo si dať kávu. Tiež je dôležité, aby ste sa ich pýtali na názor, na to, ako sú spokojní a vypočuli si ich hlas. Ak spojíte tieto tri oblasti do jednej, efektivita vášho skladu vzrastie.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM