Martin Sýkora Rôzne

Anička s Arnoldom bez potomka: Orlie mláďa neprežilo

Orlia duo je už známe po celom Slovensku. Okrídlení obyvatelia Tatier očakávali prírastok, na ktorý sa tešili aj lesníci národného parku - zbytočne.

Ilustračný obrázok k článku Anička s Arnoldom bez potomka: Orlie mláďa neprežilo
Zdroj: Dnes24.sk

Sledovaný párik orlov krikľavých, známych ako Anička a Arnold, budú tento rok bez potomka. Samica 40 dní zohrievala vajíčko, ale malé orlíča neprežilo. Podľa riaditeľa Správy Tatranského národného parku (TANAP) Pavla Majka sa mláďa stalo pravdepodobne obeťou jedného z prirodzených predátorov, ako je kuna, výr, jastrab alebo zahynulo vplyvom zlého počasia.

Ďalším dôvodom neúspešného hniezdenia by mohol byť nedostatok hlavnej koristi orlov krikľavých, ktorou sú hraboše poľné. V potrave u týchto orlov prevládajú malé cicavce, vtáky, plazy, hmyz a obojživelníci. „Po zistení, že orly nejavia záujem o svoje hniezdo, sme pristúpili k jeho fyzickej kontrole. V hniezde sme našli niekoľko škrupiniek z vajíčka a tiež zopár pierok,“ povedal Majko s tým, že takéto veci sa v prírode občas stávajú.

V minulosti mohli pracovníci Správy TANAP sledovať pohyb samičky pomocou miniatúrnej vysielačky, ktorú mala umiestnenú na chrbte. Tá jej však počas tohtoročného návratu na Slovensko z jej zimoviska v Afrike odpadla. Aktuálne ju ochranári pozorujú už len ďalekohľadom. Vzhľadom na to, že Anička si v apríli vybrala iné hniezdo a nie to umelo vytvorené ochranármi, tak sa nepodarilo zrealizovať ani online prenosy. Aničku už ochranári nebudú sledovať, pretože si potrebuje od nich oddýchnuť.

Miniatúrnu vysielačku s hmotnosťou 30 gramov na chrbát orlice Aničky umiestnili v auguste 2013. Prostred­níctvom nej ochranári zo Správy TANAP vedeli, kde presne sa orlica nachádza. Počas tohto obdobia absolvovala Anička trikrát cestu zo Slovenska na svoje zimovisko v Afrike a pred letom zas na Slovensko. Počas druhej zimy prekonala vzdušnou čiarou do Mozambiku 8400 kilometrov.

Orol Arnold vysiela prvé údaje. Jeho cesta povedie do Afriky
12
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM