Monika Vengrínová Šport

Bartečko a Suchý postavia v Poprade športový komplex. Slúžiť bude najmä mládeži

Športový komplex Active Zone by mali v Poprade otvárať na jeseň budúceho roka. Za týmto projektom stoja hokejisti svetových mien Ľuboš Bartečko a Radoslav Suchý, ktorí výstavbu zaplatia z vlastného vrecka a osobne sa budú zapájať do aktivít, predovšetkým mládeže, na tomto športovisku.

Ilustračný obrázok k článku Bartečko a Suchý postavia v Poprade športový komplex. Slúžiť bude najmä mládeži
Zdroj: Dnes24.sk

„Chceli sme v Poprade vybudovať niečo, čo tu ešte nie je, vytvoriť niečo pre rodiny a športovcov, ktorí chcú športovať. Bude to komplex pre rekreačných a profesionálnych športovcov, pre rodiny a pre mládež. Najmä tej a mladým športovcom chceme vytvoriť podmienky, aby mali kde športovať, bude to pre rodiny a tiež pre matky, aby si msli kde zacvičiť a kde by sa mohli zahrať ich deti,“ uvažuje Ľuboš Bartečko a Rado Suchý ho dopĺňa: „Hľadali sme niečo, kam by sme sa vedeli zaradiť po ukončení našej kariéry, ktorá sa už nezadržateľne blíži ku koncu. A keďže sme celý život športovali, rozumieme sa tomu a tam by sme vedeli odovzdávať naše skúsenosti a poradiť, či už deťom alebo rekreačným športovcom. Preto sme sa rozhodli vytvoriť komplex, kde nájde priestor celá rodina“.

Detské ihrisko, telocvičňa, ľadová plocha i ubytovanie

Komplex by malo tvoriť kryté detské ihrisko s rôznymi atrakciami, krytá telocvičňa, ktorá bude slúžiť na všetky športy od florbalu, cez volejbal až po basketbal a predovšetkým ľadová plochu s menším diváckym zázemím a preskleným výhľadom z kaviarne, odkiaľ budú môcť rodičia sledovať svoje deti na ľade. Trénovať tu bude môcť každý, kto bude mať záujem, či už pôjde o hokej, krasokorčuľovanie, alebo napr. curling, v ktorom sú Popradčania najlepší na Slovensku.

Chýbať nebude ani posilňovňa, občerstvenie, ale i ubytovacie kapacity s približne dvadsiatimi izbami pre rodiny, či športové kempy. O športovcov sa tu bude starať športový lekár – fyzioterapeut. Plánovaná je tiež požičovňa bicyklov a korčúľ, nakoľko komplex bude stáť priamo pri cyklistickom chodníku vedúcom zo sídliska Juh do Svitu na starej ceste číslo 1/18.

Komplex by mali otvoriť na jeseň budúceho roka

„Lokalitu sme hľadali veľmi dlho, bola pre nás naozaj dôležitá. S touto, ktorú sme si vybrali, sme veľmi spokojní a myslíme si, že bude pre ľudí ľahko dostupná, keďže v blízkosti je sídlisko a cyklistický chodník,“ premýšľa Bartečko.

S terénnymi prácami sa začne už tento mesiac, samotná výstavba je naplánovaná na začiatok budúceho roka a mala by trvať zhruba deväť mesiacov. Otvoriť športový komplex Active Zone by tak hokejisti chceli na jeseň 2014.

Angažovať sa budú i samotní hokejisti

„Musím povedať, že keď za mnou priši títo páni a predstavili mi svoju myšlienku, veľmi ma zaujalo, že aj v Poprade by mohol vzniknúť komplex, v ktorom by deti trénovali, boli by tu ubytované a ktorých tréningy by zastrešovali títo známi hokejisti, ktorí majú čo povedať novej generácii. Keďže sa ich kariéra pomaly končí, bolo by dobré, keby svoje skúsenosti odovzdávali ďalej Popradčanom,“ hovorí primátor mesta Poprad Anton Danko.

Hokejisti plánujú v tomto športovom centre organizovať rôzne podujatia, aby sa mali ľudia kde zabaviť, ale najmä sa tešia na vlastné zaangažovanie do tréningových procesov mladých hokejistov, či do hokejových kempov, ktoré chcú usporadúvať.

Chcú pomáhať tým, ktorí na to nemajú financie

„Ide nám o to, aby sme dali mladým hráčom, ktorí sa chcú v hokeji rozvíjať, príležitosť, ktorú si možno nemôžu dovoliť. Je to projekt, ktorý má pomôcť týmto mladým hráčom robiť to, čo ich baví. Celé je to hlavne o mládeži, ktorej sa chceme venovať. Žijem v Saint Louis, kde som teraz začal trošku trénovať deti a hrozne ma to začalo baviť, takže my tu budeme stále,“ smeje sa Bartečko.

Z pomoci mládeži má radosť aj primátor Popradu, ktorý sa neraz stretol s tým, že sa deti a mládež museli hokeja vzdať len preto, lebo si nemohli dovoliť kúpiť hokejový výstroj. Vytvorenie podmienok pre chudobnejších preto v novom športovom komplexe veľmi víta. Pomáhať dotáciou na tréningové modely pre tých, ktorí nemajú dostatok financií, bude aj samotné mesto. „Myslím si, že toto je zmyslom, aby mesto pomáhalo tým, ktorí na to nemajú a sú talentami. Lebo najväčší trapas je, keď je v športe protekcia. Ja som zásadne proti tomu, pretože to k ničomu nevedie,“ dodáva Danko.

Výstavba celého komplexu bude stáť približne 5,5 milióna eur a financovať ju budú Bartečko so Suchým z vlastného vrecka.

Hokejisti postavia v Poprade športový komplex
1
Galéria
Hokejisti postavia v Poprade športový komplex
14
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM