Peter Handzuš Hokej

Bartečko chce pomôcť Chomutovu do play off. Kondičku naberal v zápasníckej klietke

Skúsený útočník Ľuboš Bartečko sa už teší na pôsobenie v českom extraligovom tíme Piráti Chomutov, s ktorým sa v máji dohodol na ročnej zmluve s opciou. Tridsaťsedemročný slovenský hokejista, ktorý má vo vitríne zlatú medailu z MS v Göteborgu, chce pomôcť mužstvu postúpiť do play off.

Ilustračný obrázok k článku Bartečko chce pomôcť Chomutovu do play off. Kondičku naberal v zápasníckej klietke
Foto: Peter Handzuš / Zdroj: Dnes24.sk

Bartečko sa vracia do najvyššej českej súťaže po deviatich rokoch, v sezóne 2003/2004 hral za pražskú Spartu. „Niečo ma sem ťahalo. Keď mi zavolal agent a povedal mi, o čo ide, veľmi ma to potešilo. Manažment mi ponúkol podmienky na veľmi dobrej úrovni. Mám výborné bývanie, je tu skvelý štadión a s trénerom Čelanským sme počas leta veľmi dlho komunikovali, čo sa mi tiež páčilo,“ uviedol v rozhovore pre MF Dnes ostrieľaný krídelník, ktorý v pondelok absolvoval svoj prvý tréning v novom klube.

V Chomutove bude Slovákov viac

Kežmarský rodák je jedným z piatich slovenských hokejistov v kádri Chomutova, dres „pirátov“ budú v novej sezóne okrem neho obliekať aj brankár Matúš Kostúr, obranca Tomáš Malec a útočníci Jozef Balej a Martin Šagát. „Minulý rok sa Chomutov udržal v baráži, tento rok to bude ale iné. Nakúpili sa noví hráči. Už sa na to teším, i na European Trophy, to je tiež výzva,“ povedal Bartečko, ktorý sa dosiaľ pripravoval individuálne v USA.

V Chomutove bude najväčšou hviezdou, na tlak je však zvyknutý. „Už keď som šiel do Švédska, bol som pod drobnohľadom. Budem robiť všetko pre to, aby som uspokojil fanúšikov Pirátov i klub. Prišiel som sem pre to, aby sme vybojovali play off.“

Na operáciu nakoniec nešiel

Bartečko má za sebou päť sezón v zámorskej NHL, posledné dve prežil v KHL. V minulom ročníku hájil farby pražského Leva, ale sezónu nedokončil pre zranenie krku.

„Mal som dohodnutú operáciu, ale po konzultácii s viacerými doktormi to nebolo až také zlé, ako to pôvodne vyzeralo. V Amerike som chodil k špecialistovi na rehabilitácie. Tri mesiace som sa venoval čisto tomu, aby som krk spevňoval. Potom som trénoval desať týždňov v letnej príprave, v plnej záťaži. Cítim sa dobre, bude to bez problémov, i keď hokej je tvrdý šport a človek nikdy nevie.“

Tréningy s bojovníkmi MMA

Silu naberal Bartečko i v bojovej „klietke“. Učaroval mu totiž MMA, bojový šport, v ktorom sa využívajú najefektívnejšie techniky rôznych bojových umení a štýlov.

„MMA sa venujem už sedem rokov. Do klietky však nechodím zápasiť súťažne, iba na sparing. Pre mňa je to tréning, veľmi dobrý na kondíciu. Trojminútové kolá zápasenia dajú zabrať,“ poznamenal Bartečko.

Pri zápasoch v uzavretom „octagone“ si dáva najmä pozor, aby sa nezranil. „Zranenie ale hrozí v každom športe. Bojujeme v malých rukaviciach a chalani vedia, že som hokejista. Vyvarujú sa toho, aby som do sparingov šiel veľmi ostro. V tomto športe trpia kĺby, vykrúcajú sa ruky, ale to ja nerobím. Venujem sa najmä Krav Maga, čo je izraelská sebaobrana. Ale premýšľal som, že po ukončení hokejovej kariéry by som sa na to mohol vrhnúť.“

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM