Monika Vengrínová Rôzne

Bezdomovci v Poprade môžu zimu prežiť v teple. V nocľahárni dostanú i najesť

I napriek tomu, že tohtoročná zima je zatiaľ veľmi mierna a i pod Tatrami je relatívne teplo, život na ulici je tvrdý tak, či tak. A práve v zimných mesiacoch eviduje Zariadenie sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia v Poprade nárast záujmu o svoje služby.

Ilustračný obrázok k článku Bezdomovci v Poprade môžu zimu prežiť v teple. V nocľahárni dostanú i najesť
Zdroj: TASR

Okrem nocľahárne majú ľudia bez domova k dispozícii i vojenský stan. Kapacita nocľahárne je 35 osôb, vojenský stan, ktorý samospráva postavila už koncom októbra, pojme 12 ľudí. „Stan je určený pre ľudí bez domova, ktorí nie sú schopní splniť požiadavky iných ubytovní alebo nocľahární. Títo klienti majú problém s dodržiavaním nulovej tolerancie na alkohol, nedostatok prostriedkov na zaplatenie ubytovania alebo z akéhokoľvek iného dôvodu odmietajú služby v zariadení. V prípade potreby máme k dispozícii ďalší vojenský stan, v nocľahárni sú navyše k dispozícii ďalšie núdzové lôžka,“ informovala Petra Zavacká zo sociálneho odboru MsÚ v Poprade.

V nocľahárni hygiena i teplé jedlo a oblečenie

Bezdomovci majú v zariadení k dispozícii stredisko osobnej hygieny, dostanú jedno teplé jedlo denne, samospráva im zároveň pomáha aj s teplým oblečením. To samospráva zhromažďuje vďaka celoročnej zbierke obnoseného šatstva, do ktorej prispievajú obyvatelia mesta i blízkeho okolia.

Sociálni pracovníci v snahe poskytnúť pomoc bezdomovcom pravidelne monitorujú aj lokality, v ktorých sa títo ľudia zdržiavajú a v prípade potreby im pomoc poskytujú priamo tam, a to dekami, spacákmi, paplónmi a pod. Súčasné kapacity Zariadenie sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia v Poprade pokrývajú potreby bezdomovcov, ktorí majú záujem o pomoc zo strany mesta.

Najchudobnejší majú služby zadarmo

Ani celoročné úsilie a opakované návštevy pracovníkov sociálneho odboru medzi bezdomovcami však nedokážu presvedčiť tých, ktorí uprednostňujú život na ulici. Je preto nevyhnutné pripomenúť, že žiadna legislatíva neumožňuje samospráve nútiť ľudí bez strechy nad hlavou využívať služby zamerané na zabezpečenie nevyhnutných životných potrieb.

Osoby bez akýchkoľvek príjmov majú všetky služby v zariadení sociálnych služieb pre občanov bez prístrešia úplne zadarmo. Klienti, ktorým sa poskytujú sociálne služby a vďaka pomoci sociálnych pracovníkov získajú pravidelný príjem, či už dôchodok, dávku v hmotnej núdzi, alebo starobný, či invalidný dôchodok, platia úhradu v zmysle schváleného VZN.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM