Monika Vengrínová Krimi

Bitka na futbalovom ihrisku: Stovka Rómov so sekerami a vidlami napadla mladých futbalistov

Prípravný zápas žiakov TJ Tatran Huncovce proti rovesníkom z Vysokých Tatier narušil incident, vyvolaný miestnymi Rómami z asi dvesto metrov vzdialenej kolónie. Bitka skončila štyrmi zranenými a desiatimi obvinenými.

Ilustračný obrázok k článku Bitka na futbalovom ihrisku: Stovka Rómov so sekerami a vidlami napadla mladých futbalistov
Zdroj: Webnoviny.sk

Približne stovka Rómov z miestnej osady sa pustila do bitky. Napadla hrajúcich žiakov, dorastencov, ktorí mali naplánovaný zápas, i funkcionárov. Neštítili sa použiť palice, sekery i vidly či hádzať po mladých športovcoch kamene z neďalekého potoka.

Zasahovalo pätnásť policajtov

„K incidentu došlo po tom, ako sme dôrazne upozornili malých Rómov, ktorí nám počas zápasu behali po ihrisku, aby odišli. Zrejme sa zľakli vyššieho hlasu a utiekli späť do kolónie. Vzápätí sme už videli prichádzať asi stovku Rómov s palicami, vidlami i sekerami. Našou jedinou možnosťou bol útek,“ hovorí predseda TJ Tatran Huncovce Peter Šproch.

Ako uviedla hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Migaľová, na ihrisku bolo v čase incidentu približne dvesto ľudí, na bitke sa ich však zúčastnilo podstatne menej. Zasahovalo pätnásť policajtov.

Štrnásť stehov a silný otras mozgu

Na mieste boli štyria zranení, ktorých po ošetrení v nemocnici prepustili do domácej liečby. Zranenia boli ľahké alebo stredne ťažké. „Jedného z mojich kamarátov, futbalového funkcionára a zároveň poslanca obecného úradu, trafili kameňom do hlavy. Skončil so štrnástimi stehmi a silným otrasom mozgu,“ uviedol Šproch.

„Polícia v tejto súvislosti začala trestné stíhanie pre prečin výtržníctva a je pravdepodobné, že budú vznesené aj ďalšie obvinenia pre ublíženie na zdraví. To sa však určí až na základe ďalšieho vyšetrovania a po tom, ako získame lekárske správy, ktoré určia rozsah a vážnosť zranení,“ doplnila Migaľová s tým, že zatiaľ nie je jasné, kto bitku vyvolal a kto s kým sa pobil. Všetko je v štádiu vyšetrovania a polícia sa bude snažiť získať všetky dôkazné materiály.

Problém s Rómami je tu dlhodobý, vyriešiť by ho mohol starosta

Incident na ihrisku však nebol prvým. Podľa predsedu klubu je tu problém s rómskymi obyvateľmi kolónie neustále. Tí narúšajú tréningy dorastencov i mužov, behajú po ihrisku, kradnú im lopty a údajne i špinia na trávnik, ktorý je po nich potrebné čistiť. Šproch ďalej dodal, že okrem toho ničia a kradnú, čo vidia. Žiaci už na ihrisku netrénujú vôbec, pretože sa boja.

Funkcionári sa preto dohodli s políciou, že bude chodiť hliadkovať každú hodinu, sedem dní v týždni. „Jedinou možnosťou, ako zabrániť Rómom vstupovať na ihrisko, je oplotiť ho. Problémom však je, že starosta tvrdí, že ihrisko nepatrí obci. Len jeho časť. Tá druhá je vlastníctvom pozemkového fondu, ktoré sľúbilo svoju časť bezplatne prepísať na obec. Papiere sú vybavené, čaká sa len na to, kedy s tým pohne starosta. Trvá to však už rok a stále sa nič nedeje,“ dodáva Peter Šproch.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM