Marián Handzuš Rôzne

Bivakovanie pod Gerlachom: V hmle blúdilo 7 horolezcov!

Horskí záchranári pomáhali skupine siedmich horolezcov. Tí večer kontaktovali Oblastné stredisko HZS s tým, že blúdia v hmle. Horolezci nakoniec museli v noci núdzovo bivakovať hore a záchranár pre nich prišli až ráno.

Poliaci sa stratili na hrebeni v oblasti Martinovej cesty smerujúcej z Lavínového štítu cez Zadný Gerlach na Gerlachovský štít , kde v hustej hmle zablúdili.

Záchranári sa v telefonickej navigácii snažili skupinu naviesť na bezpečné miesto, kde by počkali do ich príchodu. Poľskí horolezci mali dostatok teplého oblečenia, preto sa rozhodli núdzovo bivakovať. O 3:50 hod. ráno odchádzajú záchranári Velickou dolinou do masívu východnej časti Zadného Gerlachu horolezcom na pomoc. O 06:50 hod. nachádzajú bivakujúcu skupinu horolezcov pri Lavínovom hrbe.

Noc bola mrazivá a veterná, o čom svedčila aj námraza na severnej strane hrebeňa. Záchranári vyprostili a následne transportovali skupinu cez Kienastovu lávku a pilierom až po Tatarkovu trasou. Pomocou lanovej techniky zabezpečovali spusty celej skupiny pod upätie steny. Zo Sliezskeho dom ich transportovali do Tatranskej Polianky, kde mali zaparkované auto.

Poprad24/hzs.sk Foto: hzs.sk

hzs_gerlach
4
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM