Peter Handzuš Správy

Bocian v našej obci: 42 mláďat s ozdobami, ochranári im aj vyčistili hniezda

Ochranári a ornitológovia zakrúžkovali minulý týždeň 42 mláďat v 15 hniezdach v okresoch Stará Ľubovňa a Kežmarok

Ilustračný obrázok k článku Bocian v našej obci: 42 mláďat s ozdobami, ochranári im aj vyčistili hniezda
Zdroj: TASR

Správa Pieninského národného parku (PIENAP) zorganizovala v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou minulý týždeň akciu Bocian v našej obci. „Akcia bola zameraná na monitoring stavu populácie, envirovýchovu a praktickú ochranu chráneného druhu bociana bieleho, ktorý je zároveň druhom európskeho významu. Jeho spoločenská hodnota je takmer 1700 €,“ uviedol riaditeľ Správy PIENAP Vladimír Kĺč.

Ochranári zároveň skontrolovali technický stav hniezdnych podložiek a hniezda očistili od odpadkov. Nachádzali sa tam plasty, igelitové tašky, textil, šnúry, drôty a podobne. „Bociany odpad často využívajú pri stavbe hniezd, ten sa však nakoniec stáva osudným pre násady alebo pre vyliahnuté mláďatá. Veľa igelitov pod znáškou v daždivom období spôsobuje, že voda z hniezda neodteká, vajíčka sú zaplavené, dochádza k ich podchladeniu a zastaveniu inkubácie. V opačnom prípade, teda počas horúčav, sa zase prehrievajú hniezda,“ upozornil Kĺč s tým, že rôzne šnúry a drôty sú zase pascou pre vyliahnuté mláďatá, môže dôjsť k ich uduseniu, k nekróze zamotaných končatín s ďalším úhynom.

„Z hľadiska technického stavu bude v obciach Jarabina, Kamienka, Ľubotín a Plavnica potrebné na jeseň tohto roku pristúpiť k znižovaniu hniezd. V obci Podhorany treba vymeniť podložku za novší, stabilnejší typ,“ doplnil riaditeľ Správy PIENAP, v ktorej územnej pôsobnosti sa nachádza viac než 40 hniezd tohto chráneného živočícha, pričom najviac ich je v obci Plavnica.

Zdroj: TASR

„Akcia mala význam aj z pohľadu environmentálnej výchovy, oslovili sme viacero materských a základných škôl a záujem zúčastniť sa krúžkovania bol stopercentný,“ dodal Kĺč s tým, že prednášky v Jarabine, Kamienke a Plavnici doplnili ukážkou krúžkovania bocianov s jedinečným číselným kódom. Pri krúžkovaní zniesli ochranári mláďa dole, porozprávali deťom zaujímavosti o tomto druhu, bocianovi dali meno a budú čakať, kde sa krúžok objaví. Prekvapujúci bol podľa Kĺča aj záujem okoloidúcich obyvateľov jednotlivých obcí. „Napríklad v meste Podolínec nás obyvateľ mesta upozornil na nevyužívaný komín miestnej kotolne, na ktorý by bolo vhodné umiestniť hniezdnu podložku a vytvoriť tak podmienky pre ďalší pár bocianov,“ zdôraznil.

Aj tohtoročná akcia a záujem verejnosti o problematiku podľa neho ukázali, že toto envirovýchovné podujatie je potrebné z časových dôvodov realizovať počas dvoch dní. Onedlho sa začnú mladé bociany učiť lietať. Každoročne sa pri rozlietavaní zraní niekoľko desiatok mladých jedincov. V prípade nálezu takéhoto bociana či chránených živočíchov je potrebné to oznámiť na čísle 112 alebo príslušným správam národných parkov a chránených krajinných oblastí. Kontakty sú zverejnené napríklad na webovej stránke www.sopsr.sk. „Od roku 2011 sa bociany krúžkujú novým typom krúžkov, ktoré sú veľké a veľmi dobre čitateľné. V rámci Slovenska bolo od roku 2011 až doteraz zakrúžkovaných viac než 4250 jedincov,“ uzavrel Kĺč.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM