Monika Vengrínová Rôzne

Boj o Kežmarský hrad: Rekonštrukcia bojov po 69 rokoch aj ako memento

29.august 1944 stále ostáva v živej pamäti tých, ktorí ho prežili. Slovenské národné povstanie bolo jednou z najkrvavejších etáp našej histórie. Aby sa nezabudlo na tých, ktorí počas neho zahynuli, každoročne si ho pripomíname. V Kežmarku to tento rok poňali skutočne originálne.

Ilustračný obrázok k článku Boj o Kežmarský hrad: Rekonštrukcia bojov po 69 rokoch aj ako memento
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

Dobové kostýmy, reálne zbrane, Nemci a Partizáni

„My ako obvodný úrad sme sa rozhodli usporiadať túto pamiatku z toho dôvodu, že v našom regióne nebola tradícia uctievania SNP. Je to však sviatok, kedy si treba pripomenúť, že patrí k tým najvýznamnejším v našej histórii. Celý program bol spomienkou a hlavne mementom, že slobodu si treba vážiť, vážiť si to, čo máme a možno aj do budúcnosti sa vedieť spojiť ako národ a bojovať za spoločné ideály pre ďalšie generácie, ktoré prídu,“ vysvetľuje dôvod osláv SNP na Kežmarskom hrade prednosta Obvodného úradu Kežmarok Ján Ferenčák.

Viac, ako päťsto návštevníkov si tak čierny deň našich dejín pripomenulo pietnym aktom položenia vencov padlým vojakom. Nechýbali ani vystúpenia folklórnych súborov, či ukážky kynológie a zásahovej činnosti polície. Najväčším lákadlom najmä pre deti bola ukážka boja o Kežmarský hrad v dobových kostýmoch s reálnymi zbraňami tak, ako sa skutočne odohrala pred 69 rokmi.

Lepšie raz vidieť, ako sto krát počuť; v ukážkach sa bude pokračovať

„Chceli sme, aby si ľudia a hlavne deti uvedomili, že to nebolo také jednoduché, ako si všetci predstavujeme, že už ide naozaj o niečo viac, keď sa jedná o ľudský život. Ja osobne si myslím, že je lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť, no a potom je to už práca každého z nás, dovysvetľovať deťom, čo sa vlastne vtedy stalo a prečo je práve toto to zlo, ktoré aj dnes chceme obísť,“ uvažuje Ferenčák.

Večer bola na úplné dotvorenie atmosféry pred hradom zapálená partizánska vatra a deň osláv SNP ukončilo premietanie povstaleckého filmu režiséra Pavla Bielika Vlčie diery. Obvodný úrad tak po úspechu týchto osláv, bude v podobnom duchu pokračovať.

„Organizačne to nie je jednoduché, ale začali sme minulý rok a vidíme, že to má rastúci trend, prišlo aj viac ľudí. A hlavne deti sa tešili, takže určite v rámci okresného úradu budeme musieť pokračovať v takýchto názorných ukážkach,“ uzatvára prednosta obvodného úradu.

Boj o Kežmarský hrad: Rekonštrukcia bojov po 69 rokoch aj ako memento
40
Galéria
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM