Martin Sýkora Správy

Bolo to dávno, ale nezabudnime: Oslavujeme víťazstvo nad fašizmom

Pred 72 rokmi zaviala v Berlíne vlajka Červenej armády. Oslobodenie Československa a víťazstvo nad fašizmom historickým dátumom, na ktorý nezabudli ani v Poprade.

Ilustračný obrázok k článku Bolo to dávno, ale nezabudnime: Oslavujeme víťazstvo nad fašizmom
Foto: Martin Sýkora

8. mája 1945 zaviala vlajka Červenej armády v nemeckom Berlíne. Symbol víťazstva nad fašizmom si pripomíname dodnes. Na strane víťazov bojovali aj Slováci, ktorým nebol osud ich národa, krajiny a slovenských rodín ľahostajný.

Vážiť si, čo máme

„Som veľmi rád, že Rusko a Slovensko sú jednotní v hodnotení tragických udalostí 2. svetovej vojny. Našou spoločnou povinnosťou je uchovať dôkazy o hrdinských stránkach bojovníkov s fašizmom. Dnes, keď splácame daň padlým vojakom, obetiam vojny, nesmieme zabúdať na to, k čomu vedie teória nadradenosti a výnimočnosti rasy,“ povedal pri kladení vencov v Železničnom parku v Poprade prvý tajomník veľvyslanca Ruskej federácie na Slovensku Vladislav Kulikov.

2. svetová vojna si vyžiadala najviac obetí v histórii konfliktov. 60 miliónov obetí, státisíce rodín bez otcov, detí bez rodičov, navždy rozdelené osudy – je to veľa alebo málo? Zvrátené myšlienky na jednej strane a hrdinstvo obyčajných ľudí na strane druhej – to bola pred 72 rokmi realita aj na Slovensku.

„Terorizmus má tie isté korene. Preto je práve terorizmus jednou z hlavných hrozieb. Je potrebné zjednotiť úsilie rôznych krajín. Spoločný boj so spoločným nepriateľom v tých dávnych časoch položil pevné základy povojnových priateľských vzťahov našich národov. Dnes Rusko a Slovensko spájajú mnohoraké väzby, ktoré sa ďalej rozvíjajú. A aj za to sme vďační tým, ktorí bojovali a položili život za našu slobodu,“ dodal Kulikov.

Foto: Martin Sýkora

Pamätníkov ubúda

Slávnostného kladenia vencov sa zúčastnili aj pamätníci tragických udalostí. Priamych aktérov a svedkov 2. svetovej vojny stále menej.

„Deň víťazstva nie je obyčajným dňom – je to výnimočný deň. Je to pripomienka obyčajných a zároveň výnimočných ľudí. Mnohí mladí tento deň vnímajú obyčajne, alebo ho nevnímajú vôbec. Tieto udalosti sú pre nich nezaujímavé, či nepotrebné. Z roka na rok ubúda tých, ktorí žili a žijú plní spomienok zlých a nezabudnuteľných, ubúdajú ich svedectvá, stávajú sa z nich len čísla a konštatovania,“ konštatoval tajomník Oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Poprade Ján Pavlovčin, podľa ktorého sa nám dnes dar slobody zdá ako samozrejmosť. Často ani neuvažujeme nad tým, čo oslobodenie Slovenska pre nás znamená. 2. svetová vojna zostane navždy temným miestom v histórii ľudstva.

„Pamätajme na našich bojovníkov, na vojakov Červenej armády, bojujúcich ďaleko od svojich domovov, na partizánov a vojakov v horách, na ženy, ktoré im pomáhali, na deti, ktoré predčasne dospeli. Pamätajme na bolesť a na slzy, ktoré nám darovali slobodu a mier,“ uzavrel Pavlovčin.

Kladenie vencov Poprad 05/2017
32
Galéria
Foto: Martin Sýkora

Deti z Veľkej nezabudli

Na kladení vencov sa zúčastnili aj žiaci Základnej školy Aurela Viliama Scherfela z Popradu – Veľkej. Držiac v ruke fotografie padlých vojakov dokázali, že sa na udalosti len tak skoro nezabudne.

„Je to česť pre našu školu, že má možnosť prísť na tieto pamätné miesta v čase výročia veľkých historických udalostí. Naši žiaci si takto obnovujú svoje povedomie. Bez znalostí histórie nemôžeme ísť ani do budúcnosti,“ vysvetli riaditeľ školy Richard Bekess. „Naše deti nevedia veľa o minulosti. Toto im priamo vizuálne pomáha zorientovať sa vo svete, vedieť, ktorá je správna strana a kde je sever. Je to iný spôsob vyučovania. Deti si to skôr zapamätajú, ako keby to mali pozerať v učebniciach,“ dodal riaditeľ základnej školy.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM