Martin Sýkora Rôzne

Čarovné miesto v rekonštrukcii: Červený Kláštor láka tajomstvami

Cyprián alebo Romuald Hadbavný - dve veľké osobnosti severného Slovenska mali domov v Červenom Kláštore. Ten sa postupne rekonštruuje.

Ilustračný obrázok k článku Čarovné miesto v rekonštrukcii: Červený Kláštor láka tajomstvami
Zdroj: Dnes24.sk

Po komplexnom reštaurovaní oltára v Kostole sv. Antona Pustovníka v Múzeu Červený Kláštor, ktoré sa skončilo v roku 2014, sa v prácach na exponátoch v tomto kostole opäť pokračuje. Pracovníci Oblastného reštaurátorského ateliéru v Levoči podľa slov riaditeľky múzea v Červenom Kláštore Jany Sofkovej neustále obnovujú niektoré z kláštorných diel.

„Plánuje sa reštaurovanie barokových lavíc a prvkov, ktoré sa nachádzali za oltárom. Boli by sme radi, keby aj tieto priestory boli prístupné ľuďom. Teraz je tam zakázaný vstup, ale napriek tomu tam ľudia chodia, čím porušujú návštevnícky poriadok múzea,“ uviedla Sofková. Ako doplnila, ľudia na zadnú stranu oltára občas niečo napíšu, pričom si neuvedomujú, že znehodnocujú národnú kultúrnu pamiatku, a dopúšťajú sa trestného činu. Riaditeľka tým pripomenula novelu Trestného zákona z roku 2011, ktorá obsahuje ustanovenia týkajúce sa ochrany kultúrneho dedičstva.

Oltár, ktorý pochádza z roku 1745 je dvojstranný a jeho autorom je rezbár Dionýz Reismayer z Levoče. „V časoch, keď kláštor nebol strážený ako dnes, ľudia mali voľný prístup do viacerých častí. Návštevníci múzea kedysi chodili aj do krypty, ktorá sa nachádza v podzemí kostola. V týchto priestoroch sa kedysi kamalduli pochovávali,“ uviedla riaditeľka.

Obnova kláštorného komplexu v Červenom Kláštore sa začala ešte v 60. rokoch minulého storočia. Kostola sa však reštaurátorské práce vtedy dotkli len minimálne. S obnovou jeho interiéru sa začalo až v roku 1998. Reštaurátori obnovili vnútro kostola a od roku 2007 bol prístupný verejnosti. V roku 2010 sa začalo s reštaurovaním hlavného oltára, ktorý sa zachoval až do súčasnosti spolu s niektorými lavicami, krížmi či maľbami. Sofková uviedla, že mnohé z týchto exponátov nie sú umiestnené v expozícii, pretože ich čaká reštaurovanie. Kláštorný komplex v Červenom Kláštore získal v roku 2011 štatút múzea, dovtedy bol súčasťou Východoslovenského múzea a neskôr Ľubovnianskeho mú­zea.

Počas leta je Múzeum Červený Kláštor otvorené od 08.00 do 19.00 h. „Brány nechávame otvorené aj po uzatvorení múzejnej expozície, ľudia si tak môžu pozrieť aj druhé či tretie nádvorie. Vstup do klauzúry, čo je štvrté nádvorie, je však uzatvorený,“ dodala Sofková.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM