Martin Sýkora Správy

Celoeurópska policajná dopravná akcia: Slováci sa nemajú čím chváliť

Počas uplynulého týždňa sa aj na slovenských cestách uskutočnila avizovaná dopravná policajná akcia. Dopravní policajti sa zamerali na kamióny a autobusy.

Ilustračný obrázok k článku Celoeurópska policajná dopravná akcia: Slováci sa nemajú čím chváliť
Zdroj: Dnes24.sk

Počas minulého týždňa bola aj na Slovensku v rámci Európy medzinárodná policajná akcia TISPOL. Policajti kontrolovali predovšetkým vodičov nákladných vozidiel a autobusov. Cieľom bolo ako aj pri iných dopravno-bezpečnostných akciách pozitívne ovplyvňovanie bezpečnosti a plynulosti cestnej premávky. U domácich, ale aj zahraničných vodičov nákladných vozidiel a autobusov policajti kontrolovali dodržiavanie pravidiel cestnej premávky.

Stovky porušení predpisov

„Policajti skontrolovali viac ako šesť tisíc nákladných vozidiel a takmer tri tisíc autobusov zo Slovenska i zahraničia. Už ani neprekvapí, že napriek včasnému upozorneniu polície o pripravovanej akcii, mnohí vodiči dopravné predpisy ignorovali,“ informovala Denisa Baloghová, hovorkyňa Prezídia PZ. Policajti zistili viac ako 560 porušení predpisov nákladnými vozidlami a takmer stovku porušení predpisov autobusmi.

„Zdá sa, že vodiči autobusov si vstúpili do svedomia a uvedomujú si zodpovednosť, ktorú na seba berú prevážaním cestujúcich, pretože ani jeden zo skontrolovaných vodičov nebol pod vplyvom alkoholu. Dobré meno vodičov nákladiakov však pokazili dvaja, u ktorých dychová skúška potvrdila prítomnosť alkoholu,“ dodala policajná hovorkyňa.

Štatistika nepotešila

Pravidlá o rýchlosti jazdy porušilo 140 slovenských vodičov, nezaostávali ani zahraniční vodiči nákladných vozidiel v počte 79. Použitie bezpečnostných pásov odignorovala takmer päťdesiatka vodičov. Tachograf nemali v poriadku štyria vodiči, 22 nedodržalo dobu jazdy, odpočinku a prestávok a dvaja vodiči si trúfli na nezákonné manipulovanie s prístrojmi, kotúčmi a kartami vodiča. Siedmi vodiči nemali v poriadku potrebné doklady od vozidla alebo vodiča. Až 53 vodičov vyrazilo na cesty s vozidlom v zlom technickom stave, čím ohrozili nielen seba, ale aj ostatných účastníkov cestnej premávky. 45 vodičov nedodržalo najväčšie prípustné celkové hmotnosti, šiesti mali nebezpečne uložený náklad. V dvoch prípadoch museli policajti zakázať ďalšiu jazdu. Policajti zistili aj takmer 180 ďalších rôznych porušení zákona. Aj tieto výsledky prispeli k tomu, že si policajti na túto kategóriu vodičov posvietia častejšie.

Prirýchli vodiči autobusov

„V prípade vodičov autobusov bolo najčastejším porušením predpisov prekročenie povolených rýchlostí, čo platilo v prípade 34 slovenských vodičov a necelej desiatky zahraničných. Piati vodiči sa nepripútali bezpečnostným pásom, jeden nemal v poriadku doklady a piati mali vozidlo v zlom technickom stave,“ konštatovala Baloghová.

Akcia prebiehala súčasne vo všetkých členských krajinách, ktorých dopravné polície sú združené v medzinárodnej stavovskej organizácii TISPOL.

Foto: Ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM