Peter Handzuš Hokej

Cesta HC LEV do KHL

Chronológia "bojov" HC LEV o účasť v KHL.

Usilovať sa o vstup do bohatej, kvalitnej a prestížnej súťaže, bolo ako ísť divokou horskou dráhou. Dráhou, ktorá sa nečakane pretiahla. Lenže HC LEV z nej nevystúpil, hoci si za minulý rok prešiel radom prekážok a nečakaných obratov. „Rozšírenie KHL znamená, že fanúšikovia v Česku a na Slovensku dostanú možnosť mať na dosah atraktívne zápasy s hokejovými hviezdami, sledovať ich na vlastné oči vo svojom prostredí,“ tvrdí Zdeněk Šesták, riaditeľ komunikácie HC LEV.

December 2009 – Štart projektu

V českých médiách sa prvýkrát objavila informácia, že by HC LEV mohol hrať už tohtoročnú sezónu KHL v Hradci Králové, čo potvrdili aj predstavitelia východočeského mesta. O pár dní neskôr sa v Moskve uskutočnilo rokovanie medzi vedením mesta a viceprezidentom súťaže Vladimirom Šalajevom. Potrebnú sumu medzi 10 a 12 miliónmi eur, ktorá bola nutná pre vstup do KHL, mali pokryť silní sponzori z daného teritória i nadnárodné spoločnosti. Spoločnosť Gazprom je hlavný partner ligy. Žiadne dotácie jednotlivým klubom, ktoré sa uchádzajú o vstup do súťaže, KHL automaticky neposkytuje.

Marec 2010 – Vstup do Českého hokejového zväzu

HC LEV Hradec Králové, ako sa vtedy klub ešte volal, podpísal v úvode mesiaca predbežnú zmluvu s KHL. Za vedenie súťaže ju podpísal sám šéf KHL Alexander Medvedev. Onedlho sa stal klub členom Českého zväzu ľadového hokeja (ČSLH). V polovici marca zavítal do Hradca kontrolný tím zástupcov ligy. „Z uchádzačov o rozšírenie KHL je na tom najlepšie práve Hradec,“ povedal po inšpekcii ruským médiám viceprezident Šalajev. Vedľa klubu o súťaž zároveň usilovali aj ruský Jugra Chanty Mansijsku, ukrajinský Budivelnik Kyjev a litovský Vetra Vilnius.

Apríl 2010 – Podanie prihlášky

Keďže na 1. apríla bola stanovená uzávierka prihlášok do KHL, LEV ju ešte v ten deň oficiálne poslal do Moskvy, avšak zatiaľ bez písomného súhlasu ČSLH. Medzitým sa o vstup do súťaže hlásili aj ďalšie dva ruské kluby – Gazovik Tjumeň a moskovské Krídla sovietov. Zástupcovia českého klubu sa na konci mesiaca znovu zišli s vedením ligy, kde rokovali o technických a športových podkladoch, o bankových garanciách a organizačných záležitostiach.

Máj 2010 – Odklad na neskôr

Počas mesiaca prebehli medzi Levom a KHL ďalšie rokovania a 25. mája prezident ligy Medvedev v tlačovej správe vyhlásil:// „Otázka ohľadom HC LEV nie je ešte definitívne uzavretá. Čas jednoducho zatiaľ nestačil.“// Zároveň Liga potvrdila vstup do súťaže klubom z Chanty Mansijsku a z Kyjeva (ten ale nakoniec do súťaže nenastúpil).

Jún 2010 – Rana pod pás

Keď sa HC LEV 4. júna konečne dočkal schválenia zo strany všetkých kontrolných orgánov KHL, pretože splnil všetky podmienky finančné, marketingové, technické i organizačné, a KHL definitívne schválila jeho projekt, tri dni nato výkonný výbor ČSLH jednomyseľne rozhodol o tom, že v hlasovaní nepodporia účasť českého klubu v zahraničnej súťaži. A to aj napriek tomu, že klub bol ochotný podporiť český hokej: „Dnešná doba nie je naklonená pohodlnému zháňaniu sponzorov, ale my by sme dokázali finančne pomôcť, najmä mládežnickému hokeju.“ Na základe zamietavého verdiktu ČSLH z neho LEV Hradec Králové neskôr vystúpil. To sa už vedenie KHL nechalo počuť, že s klubom pre sezónu 2010/2011 nepočíta práve na základe negatívneho rozhodnutia ČSLH. Prezident KHL Medvedev vtedy uviedol: „Rozhodnutie Českého hokejového zväzu zbavuje český hokej nielen možnosti získať plnohodnotného zástupcu v KHL, ale navyše tým prichádza o komerčné vyhliadky získavania nových partnerov a sponzorov do českého hokeja.“ Z projektu zároveň kvôli problémom s rekonštrukciou štadióna vystúpil Budivelnik Kyjev.

Júl 2010 – Čas plný obratov

LEV sa však nevzdal, a tak hokejový svet prekvapil novou správou: „Rokujeme o presunutí klubu do Popradu.“ Na to počuli aj Rusi, ktorí LEVA znovu, už druhýkrát, prijali do nadchádzajúceho ročníka. Klub sa totiž po intenzívnych rokovaniach s HK Poprad a Slovenským hokejovým zväzom presťahoval pod Tatry a podporu mu zároveň vyslovili aj kluby slovenského extraligy. Lenže SZĽH s definitívnym verdiktom otáľal až príliš dlho – a Moskve dochádzala trpezlivosť. V tej dobe už HC LEV začal tréningový kemp a 27. júla odtajnil 22členný káder, v ktorom trénoval také hviezdy ako Jaroslav Bednář či Róbert Petrovický. Lenže hneď tretí deň Rada riaditeľov KHL oznámila, že už ďalej čakať nebude. Zavládlo sklamanie. "Ale nášho úsilia neľutujeme a rozhodnutie berieme športovo, " povedal vtedy zmierlivo riaditeľ komunikácie Zdeněk Šesták. KHL vydala stanovisko, že HC LEV má v budúcnosti dvere do KHL otvorené.

Október 2010 – Štart novej cesty

Ľudia v manažmente klubu svoje úsilie nevzdali a rozhodli sa pokračovať v naplnení sna. A čo sa nepodarilo v lete, dokonali koncom októbra. HC LEV sa oficiálne stal členom Slovenského hokejového zväzu, čo je jedna zo základných podmienok pre prijatie do KHL. „Keď dostaneme novú žiadosť o prijatie, znova ju preveríme a urobíme inšpekciu,“ sľúbil Dmitrij Kurbatov, v KHL riaditeľ pre organizáciu a športové záležitosti.

November 2010 – Kontakt s fanúšikmi

Slovenskí klub HC LEV Poprad dal najavo, že svoj cieľ – teda stať sa prvým tímom KHL so sídlom mimo Rusko alebo krajiny bývalého Sovietskeho zväzu – myslia naozaj vážne. S Rusmi opäť nadviazal kontakt. Zároveň pre fanúšikov spustil svoje oficiálne webové stránky.

December 2010 – Klub pomáha deťom

Na internetových stránkach HC LEV klub rozbehol charitatívnu aukciu dresov z letného kempu. Akcia bola zameraná na dobročinné účely, pomohla najmä chorým deťom tak na Slovensku, ako aj v Hradci Králové, kde celý projekt začal.

Január 2011 – Partneri a sponzori sa postupne predstavujú

Klub je v priebežnom kontakte s vedením KHL, postupne tiež už predstavuje svojich partnerov a sponzorov. A s fanúšikmi komunikuje stále.

Február 2011 – Rokovania Leva s Medvedevom

Vedenie HC LEV Poprad osobne jednalo s predstaviteľmi KHL. Stretlo sa s prezidentom sútaže A. Medvedevom. "Potvrdzujem, že klub HC LEV Poprad predložil všetky dokumenty a informácie potrebné k vstupu do súťaže, Budeme sa im podrobne venovať. Nepochybujem o rozširovanie KHL, vyhlásil Medvedev.

Marec 2011 – Mesto Poprad podporuje HC LEV v KHL

Mesto Poprad schválilo prenájom priestorov zimného štadióna v Poprade pre HC LEV za symbolické 1 euro. Vyjadrilo podporu celému projektu a v ďalších týždňoch sa rozhodlo prispieť finančnou čiastkou na potrebné technické zdokonalenie zimného štadióna. Poprad navštívili manažéri KHL, zamerali sa na infraštruktúru a tiež na marketing klubu v súvislosti s KHL.

Apríl 2011 – Inšpekcia najvyššieho vedenia KHL v Poprade

Vrcholní manažéri KHL, vrátane viceprezidenta Šalajeva a riaditeľa organizácie súťaže Kurbatova, prišli do Popradu. Dôkladne sa venovali technickému zázemiu zimného štadióna a okoliu mesta – Vysokým Tatrám a letisku Poprad. Vedenie KHL pochválil profesionalitu prípravného tímu HC LEV.

Máj 2011 – Popradský tím HC LEV bude hrať v sezóne 2011/2012 Kontinentálnej hokejovú ligu

Na pondelňajšej tlačovej konferencii v Bratislave to oficiálne potvrdil prezident KHL Alexander Medvedev. „Klub HC LEV splnil všetky nároky a požiadavky na účasť v KHL. Dúfam, že účasť klubu v boji o Gagarinov pohár dodá našej súťaži novú energiu,“ povedal Medvedev na brífingu v Bratislave.

Spracované podľa hclev.eu

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM