Webnoviny - Rôzne

Cestovné v Poprade najviac zdražie dôchodcom

Mesto Poprad navrhuje zvýšenie cestovného v mestskej hromadnej doprave. V niektorých prípadoch sa musia cestujúci pripraviť aj na takmer sedemnásobné zvýšenie cien cestovného.

POPRAD 18. augusta (WEBNOVINY) – Podľa návrhu na zmenu tarify MHD, o ktorej budú rokovať mestskí poslanci na budúci týždeň, najvýraznejšie sa úpravy cestovného dotknú dôchodcov nad 70 rokov.

Kým doteraz platili pri platbe čipovou kartou 0,03 eura, po novom by to malo byť 0,2 eura, čo je takmer sedemnásobné zvýšenie ceny cestovného. Dôchodcom do 70 rokov vzrastie cestovné o polovicu na 0,3 eura pri platbe čipovou kartou.

Väčšina zdražovania cestovného sa týka práve používateľov čipových kariet. Tie využíva väčšina cestujúcich v mestskej hromadnej doprave v Poprade. „Karty využíva minimálne 70 % cestujúcich,“ uviedla pre SITA riaditeľka SAD Poprad Viera Gotthardtová.

Návrh na úpravu tarify je podľa nej spoločným návrhom mesta Poprad a SAD Poprad. Návrh však musí podľa nej schváliť mestské zastupiteľstvo a nie je vylúčené, že ešte môže dôjsť k nejakým zmenám. Podľa riaditeľky SAD Poprad k zvyšovaniu cien cestovného v MHD dochádza po niekoľkých rokoch.

Viac zaplatia i deti

Podľa návrhu na zmenu tarify MHD v Poprade, základné cestovné pri platbe v hotovosti zostáva na úrovni 0,7 eura. Pri platbe čipovou kartou sa navrhuje zvýšenie z doterajších 0,4 na 0,5 eura. Hlbšie do vrecka siahnu takmer všetky kategórie cestujúcich. Deťom do šesť rokov, žiakom a študentom sa cestovné zvýši z 0,2 na 0,3 eura. Jedinou kategóriou, kde sa nebude zvyšovať cestovné v Mestskej hromadnej doprave v Poprade, sú ťažko zdravotne postihnutí, ktorí budú aj po zvýšení cestovného platiť za lístok 0,1 eura pri platbe čipovou kartou a 0,2 eura pri platbe v hotovosti.

Podľa návrhu Mestského úradu v Poprade je potrebné upraviť výšku cestovného, aby sa zmiernili dôsledky strát z cestovania MHD. Toto zvýšenie cien však podľa mesta nepokrýva všetky straty, ktoré MHD v meste vytvára. K zvyšovaniu cien cestovného dochádza aj napriek tomu, že v minulom roku zaznamenala MHD Poprad sedempercentný nárast počtu cestujúcich v porovnaní s rokom 2009.

Okrem výdavkov na cestovanie siahnu hlbšie do vrecka aj rodičia školopovinných detí v Poprade. Mesto navrhuje úpravu cien stravného od detských jaslí až po stredoškolákov. V materských a základných školách stúpne cena stravného o päť až šesť centov na deň. V prípade detských jaslí stúpne výška celodenného stravného o 0,15 eura na 1,27 eura.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM