Monika Vengrínová Rôzne

Cestovný ruch v našom regióne zažil ťažký rok: Počasie neprialo zimnej ani letnej sezóne!

Oblastná organizácia cestovného ruchu Región Tatry bilancuje. Pomaly končiaci sa rok bol ťažký, počasie neprialo ani zimnej, ani letnej sezóne a náš región zaznamenal mierny pokles návštevnosti. Už teraz sa však robia plány na budúci rok a predstavenstvo schválilo i rozpočet. Na čo sa môžeme tešiť?

Ilustračný obrázok k článku Cestovný ruch v našom regióne zažil ťažký rok: Počasie neprialo zimnej ani letnej sezóne!
Foto: Monika Vengrínová / Zdroj: Dnes24.sk

„Rok 2014 bol ťažký rok. Počasie si s nami robilo čo chcelo a poveternostné podmienky nám absolútne nepriali ani v zimnej, ani v letnej sezóne. Oficiálne štatistiky síce zatiaľ nemáme, ale vieme, že pokles návštevnosti v prvom polroku je päť percent. Sme však medzi lepším slovenským priemerom, ktorý sa blíži k deviatim percentám,“ uviedol po zasadnutí predstavenstva oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) a valnom zhromaždení predseda predstavenstva Ján Mokoš s tým, že návštevnosť hlavných podujatí však presiahla očakávania.

Rozpočet schválený na 1,8 milióna eur

Členské bolo schválené vo výške 960 tisíc eur, pričom 480 tisíc vkladajú samosprávy, a to 270 tisíc mesto Vysoké Tatry, 180 tisíc obec Štrba a 30 tisíc mesto Poprad a 480 tisíc tri podnikateľské subjekty, konkrétne Aquacity Poprad, Tatry Mountain Resorts a Združenie cestovného ruchu Vysoké Tatry. Od štátu OOCR očakáva tak, ako po minulé roky deväťdesiat percent z členského príspevku, preto je celkový rozpočet schválený na 1,8 milióna eur. Výška dotácie od štátu bude známa približne začiatkom júla budúceho roka.

Poprad vkladá najnižšie členské a to vo výške 30 tisíc eur. „Dohodli sme sa, že od budúceho roka budú Štrba, Vysoké Tatry a Poprad rovnocennými partnermi, i keď Poprad v porovnaní ubytovania asi najslabším. Našou top činnosťou, ktorej by sme sa mali venovať, je cestovný ruch ak chceme, aby sa náš región stále rozvíjal. Preto sa budeme snažiť, aby tie finančné prostriedky boli využité účelne a aby do nášho regiónu prišlo čo najviac ľudí. Poprad priloží podstatnú ruku k dielu, aby sa tieto naše plány naplnili,“ ozrejmil primátor Popradu Jozef Švagerko.

Cyklotrasy, bežecké trate aj ihriská

OOCR Región Vysoké Tatry chce v budúcom roku opäť pokročiť v marketingových kampaniach a pokračovať v obľúbených podujatiach. Väčšie prostriedky sa tak, podľa Mokošových slov, vyčlenia na cyklotrasy, na úpravu bežeckých tratí a športového areálu na Štrbskom Plese, ako aj na výstavbu ihrísk pre návštevníkov Vysokých Tatier.

Plánovaná je i nová trasa skibusu. Kým ešte vlani premával len Poprad-Smokovce-Štrbské Pleso, od teraz pribudla i Tatranská Lomnica-Štrbské Pleso. Ostatné trasy ostávajú nezmenené, pričom na Štrbskom Plese bude premávať kyvadlovka a to dva autobusy denne. Tiež autobus od Tatranských zrubov cez všetky osady až do Tatranskej Lomnice a ostáva i Aquacity bus, ktorý sa však mierne zredukoval, nakoľko nebol tak vyťažený.

„Čo sa týka TEŽ-ky, budú pokračovať rokovania, aby bola na Tatry card zadarmo. Tiež budeme uvažovať, ako v letnej sezóne rozšíriť súpravy. Preto sme oslovili ministerstvo dopravy, životného prostredia, VÚCku a Železničnú spoločnosť Slovensko, aby nám pomohli vykryť od 15.6. do 15.9. náklady na denné posilnenie dvoma električkami z Popradu na Štrbské Pleso a štyrmi zubačkami zo Štrby na Štrbské Pleso,“ objasnil Mokoš s tým, že tieto náklady predstavujú asi osemdesiattisíc eur, pričom OOCR-ka schválila štyridsaťtisíc.

Tradičné i celosvetové podujatia

V budúcom roku sa tiež bude pozornosť venovať cyklotrasám, ktoré sú pre ťažbu dreva ťažko zjazdné. Hľadať sa tak bude mechanizmus na to, ako v zimnej sezóne riešiť úpravu a údržbu cyklotrás. Prioritou je tiež udržať letecké spojenia do Londýna a Rigy a prípadne otvoriť i ďalšiu destináciu. „Tou by možno mohlo byť Poľsko. Chceme tiež začať budovať značku Vysoké Tatry v nových krajinách, rozšíriť ju vo Veľkej Británii a možno aj v niektorých krajinách Škandinávie, čo však vidím trošku ako menej schodné, pokúsiť sa o to ale môžeme,“ konštatoval predseda predstavenstva OOCR Región Vysoké Tatry.

Snahou bude i skvalitňovanie služieb a personálu v hoteloch, reštauráciách, kaviarňach, či cukrárňach a tiež úrovne gastronómie. Cieľom je i vyrovnanie sezónnosti v Tatrách, nakoľko letná je vždy o niečo lepšia ako zimná a väčšie naplnenie kapacity v hoteloch a penziónoch. Samozrejmosťou budú v budúcom roku tradičné podujatia, na ktoré sú domáci i návštevníci zvyknutí, ako napr. Tatry Ice Master, Snežné psy, Veľká noc, Medvedie dni, či otvorenie letnej sezóny.

„Okrem toho nás v januári čaká veľké podujatie, ktorým je Univerziáda. Snažíme sa o to, aby ľudia, ktorí na Štrbské Pleso prídu neostali len tam, ale aby zavítali aj do Popradu, do Starého Smokovca, do Tatranskej Lomnice, na Hrebienok, aby sme im ukázali, čo všetko ponúkame. A veríme tomu, že potom prídu opäť,“ dodala Lenka Maťašovská, výkonná riaditeľka OOCR s tým, že pracujú i na tom, aby bolo v lete opäť Tour del Pologne, a to nie s jednou ale s dvomi etapami.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM