Peter Handzuš Rôzne

Cez Veľkú noc bolo vo Vysokých Tatrách málo turistov: Vraj za to môže nepresná predpoveď meteorológov!

AKTUALIZOVANÉ: Hlavným dôvodom slabšej návštevnosti bola nepriaznivá predpoveď počasia zo začiatku minulého týždňa. Tvrdia to zástupcovia Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry a Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry. Meteorológ

„Počasie nám prialo, bolo slnečno, aj keď chladno, ale veľký škrt urobili meteorológovia, ktorí povedali, že bude veľmi zlé počasie, že bude pršať, hlásili výstrahy, a to ovplyvnilo aj návštevnosť, keď ľudia na poslednú chvíľu stornovali pobyty,“ uviedla Maťašovská. Oproti minulému roku zaznamenali pokles návštevnosti asi o 10 %. Prevládali skôr jednodňoví návštevníci, ale i tí, ktorí sa do Tatier vybrali na poslednú chvíľu.

Stornovanie pobytov sa podľa riaditeľa Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Petra Chudého najviac dotklo menších ubytovacích zariadení, keďže veľké hotelové komplexy vedia ponúknuť aj doplnkové služby.// „V horských strediskách hovoríme, že polovica úspechu je v počasí. Zlá predpoveď zapríčinila to, že viaceré ubytovacie zariadenia zaznamenali určité storná rezervovaných pobytov na úrovni asi do 10 %,“// zdôraznil Chudý.

Táto skutočnosť podľa neho Tatrancom už dlhé roky spôsobuje problémy. „Akákoľvek nepresná predpoveď počasia najmä počas troch rozhodujúcich období, teda počas letných prázdnin, okolo Nového roka a počas veľkonočných sviatkov, môže vážne zasiahnuť do ekonomických výsledkov všetkých ubytovacích subjektov nielen vo Vysokých Tatrách,“ upozornil Chudý.

Podľa neho by sa tomu dalo zabrániť väčším upozorňovaním na to, že dlhodobejšie predpovede počasia sú len odhady a najreálnejšia je predpoveď maximálne na dva až tri dni. „Tieto zlé odhady sa týkajú predovšetkým horských oblastí. Ľudia, ktorí sú závislí od počasia, si tieto veci sledujú a majú na predpovede počasia ťažké srdce. Akákoľvek nevyvážená informácia v tomto smere môže spôsobiť dosť značné škody,“ konštatoval Chudý. Podľa neho však nehrozí, že Tatranci budú vymáhať škody od meteorológov za stornované pobyty.

[color=#ff0000]­Meteorológovia odmietajú, že by ich chybné predpovede mohli za to, že počas veľkonočných sviatkov prišlo do Tatier menej návštevníkov.[/co­lor]

//„Nemyslím si, že ľudia stornovali ubytovanie kvôli našim chybným predpovediam. Skôr mám za to, že ho stornovali kvôli tomu, že v sobotu a v nedeľu malo pršať,“ //konštatoval meteorológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu Jozef Csaplár.

V utorok 3. apríla SHMÚ zverejnil na svojej internetovej stránke prognózu pre celé územie Slovenska, pričom veľkonočné sviatky mali byť studené. „To bola prvá verzia našich predpovedí na šesť dní vopred. Vo štvrtok a najmä v piatok sme ju ale výrazne korigovali, a na pondelok sme predpovedali jasné počasie s ojedinelými prehánkami. Na sobotu a nedeľu sme aj v utorok predpovedali oblačnosť a dážď, teda predpoklady, ktoré vyšli, vysvetľuje Csaplár.

Zverejnená predpoveď uvádzala pre sever Slovenska, kam patria aj Vysoké Tatry, na piatok 6. apríla maximálnu teplotu 9 až 13, na sobotu od 8 stupňov a vyššie, na nedeľu a pondelok od 1 do 5 až 6 stupňov Celzia. „V skutočnosti naše stanice v okolí Vysokých Tatier zaznamenali v piatok, nedeľu i pondelok teploty blízke spomenutým prognózam. Výnimkou bola sobota, keď sa vzduch zohrial na hodnoty od 9 do cca 15 stupňov,“ dodal Csaplár.

Prognóza oblačnosti a zrážok pre sever Slovenska nebola podľa neho úspešná na piatok, pretože podľa prognózy malo byť polooblačné počasie s ojedinelými prehánkami a v skutočnosti bolo horšie počasie. „V sobotu a nedeľu vyšli prognózy oblačnosti a zrážok oveľa lepšie, predpovedali sme prevažne zamračenú oblohu alebo veľkú premenlivú oblačnosť a v skutočnosti bola premenlivá oblačnosť až zamračené,“ doplnil Csaplár. Očakávaný dážď na sobotu a početné prehánky v nedeľu sa na severe tiež vyskytli podľa prognózy.

//„Z uvedeného vyplýva, že časť predpovede sa splnila, časť nie. Spomenutá predpoveď nebola vypracovaná pre Vysoké Tatry, ktoré majú svoje osobitosti aj z hľadiska počasia. Prognóza s väčším časovým predstihom, teda na 4 až 6 alebo viac dní dopredu, je zvyčajne menej úspešná než prognóza na 2–3 dni. Túto informáciu už dávno prezentujeme verejnosti alebo našim zákazníkom,“ //zdôraznil Csaplár.

poprad24/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM