Peter Handzuš Rôzne

Daňový mix bude mať podľa ÚMS negatívny dopad na fungovanie miest

Prezídium Únie miest Slovenska, ktoré dnes zasadalo v Kežmarku, chápe makroekonomické problémy štátu a neodmieta podiel samosprávy na ich riešení.

„Konštatujeme však, že predložený návrh na zmenu financovania samosprávy, tzv. daňový mix, bude mať negatívny dopad na príjmy a fungovanie samosprávy,“ konštatoval po zasadnutí prezident ÚMS Pavol Hagyari.

Aby podľa neho samospráva dokázala zvládnuť financovanie svojich kompetencií v budúcich rokoch, je potrebné, aby vláda a parlament prerokovali a vyriešili niektoré otázky, ktoré by zmiernili tieto dopady. „Okrem iného zaviesť garanciu príjmov samosprávy pre rok 2012 a ďalšie roky, riešiť financovanie dopadov zákona o sociálnych službách a zákona o sociálnoprávnej ochrane detí osobitými prostriedkami zo štátneho rozpočtu, upraviť školské zákony tak, aby nevytvárali zvýšené nároky na financovanie od samosprávy, či oslobodiť samosprávy od dane z príjmov z prenájmu a predaja majetku,“ vymenúva Hagyari.

Okrem toho je dôležité prijať zákon o miestom poplatku na rozvoj obce, či za zaťaženie miestnych komunikácií na území obce. „Malo by sa tiež zvýšiť financovanie prenesených kompetencií zo strany štátu a predložiť návrh na úpravu miestnych poplatkov,“ doplnil prezident ÚMS.

Únia očakáva ďalšie rokovania k financovaniu samosprávy a nevyhnutným opatreniam, na ktorých je pripravená sa aj spolupodieľať. „Uvedomujeme si, že musíme niesť zodpovednosť, avšak je potrebné, aby vláda neprenášala problémy iba na samosprávy a mestá. Je pravda, že návrh, ktorý predkladá vláda a minister financií, hovorí o nižšom, ale stabilnom zvýšení príjmu. Otázka je, či takýto nižší príjem pokryje naše náklady, a to sa týka rovnako Prešova, Kežmarku, Košíc či Bratislavy,“ konštatoval Hagyari.

Zástupcovia ÚMS podľa neho nereagujú na návrh vlády tak negatívne ako Združenie miest a obcí Slovenska, avšak je potrebné dokončiť zmeny legislatívy. „Napr. zmeny v dani z nehnuteľnosti, je treba zrušiť stropy žiakov v školách a triedach, zmeny v sociálnych službách, aby sme nemuseli my platiť poplatky, na ktoré nemáme peniaze, je potrebné upraviť aj spoluzodpovednosť detí voči rodičom. Sú to zákony, ktoré by mali rozložiť povinnosti na všetky strany,“ dodal Hagyari.

Ďalšou výzvou je dokončenie komunálnej reformy, kde by sa viac právomocí dostalo na mestá a zrušili by sa napr. krajské a niektoré obvodné úrady, ktoré sú podľa neho nadbytočné. „Pretože tieto kompetencie dokážu vykonávať aj mestá s menším počtom pracovníkov,“ uzavrel prezident ÚMS.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM