Pavol Krupka Krimi

Záznam tlačovky: Ministerka Zvolenská o záchrannej akcii...

Traja ťažko zranení, ktorých previezli do nemocníc po páde časti mosta diaľnice D1 vo výstavbe pri obciach Iliašovce a Kurimany, sú v stabilizovanom stave. Muži zákona aj deň po tragédii pokračujú v ohliadke miesta činu.

Traja ťažko zranení sú dnes v stabilizovanom stave. Potvrdila to po návšteve nemocníc ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. Jeden pacient leží vo vážnom stave v nemocnici v Prešove. Muža (32) tam previezli z Levoče. „Pacient utrpel poranenia pečene a pľúc a ešte v piatok večer ho operovali,“ uviedla ráno hovorkyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková.

4 mŕtvi, 11 zranených

Ďalší dvaja ťažko zranení pacienti sú v popradskej nemocnici. Piatkové nešťastie si celkovo vyžiadalo štyroch mŕtvych a 11 zranených. Ľahšie prípady sa aktuálne nachádzajú v nemocniciach v Levoči a Spišskej Novej Vsi. Ministerka ocenila dobre skoordinovanú záchrannú akciu. Podľa nej sa vďaka tomu podarilo zachrániť veľa životov. „Prvá ambulancia dorazila na miesto desať minút po prevzatí výzvy, výborná bola aj koordinácia pri prevoze zranených,“ konštatovala. Poďakovala sa tak záchranárom aj lekárom.

Riaditeľ popradskej nemocnice Jozef Tekáč prezradil, že v piatok operovali jedného ťažko zraneného pacienta a v sobotu druhého. „Obaja sú momentálne mimo ohrozenia života,“ konštatoval. Jeden zranený má poranenie hrudníka, podrobil sa operácii zlomenej stehennej kosti. Druhý má vykĺbené rameno, zlomeniny predlaktia a predkolenia, ktoré sú už podľa riaditeľa operačne vyriešené. Má tiež poranenie hlavy, ktoré si nevyžaduje operačný zákrok.

K nešťastiu došlo v katastri obce Iliašovce, okres Spišská Nová Ves, po 14.00 h počas betonáže. Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka bol príčinou pravdepodobne „kolaps oceľových skruží, ktoré podopierajú debnenie, kam sa lial betón“. Na mieste tragédie zahynuli dvaja robotníci. Ťažko zranených prepravovali letecky, jeden z nich svojim zraneniam počas transportu do Popradu podľahol, druhý v kritickom stave zomrel večer v košickej nemocnici.

Pokračujú v ohliadke miesta tragédie

V prípade pádu časti diaľničného mosta vo výstavbe začal spišskonovoveský policajný vyšetrovateľ trestné stíhanie vo veci trestného činu všeobecného ohrozenia. Povedal to košický krajský policajný hovorca Alexander Szabó. Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Košiciach na podnet jeho riaditeľa Juraja Bukuša zriadilo pre objektívne a dôsledné vyšetrenie nešťastnej udalosti vyšetrovaciu pracovnú skupinu.

Tá v zložení troch vyšetrovateľov Policajného zboru, znalcov z Ústavu súdneho inžinierstva, pracovníkov inšpekcie práce a Ústavu súdneho lekárstva a ďalších policajtov služby kriminálnej polície už začala vyšetrovanie. „Dnes prebieha pokračovanie v ohliadke miesta činu a vykonávajú sa ďalšie procesné úkony. O výsledku vyšetrovania tejto nešťastnej udalosti vás budeme včas informovať,“ konštatoval policajný hovorca. Podrobnosti o piatkovej tragédii sa dozviete TU!

Tlačová beseda s ministerkou zdravotníctva - tragédia pri Kurimanoch
1
Galéria
Obrovská tragédia: Zrútil sa diaľničný most, bolo na ňom 20 ľudí!
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM