Peter Handzuš Rôzne

Deň Prešovského kraja bude v znamení 10. výročia PSK

Sériou podujatí si Úrad Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a inštitúcie v jeho zriaďovateľskej pôsobnosti pripomenú 10. výročie vzniku vyšších územných celkov.

Hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková dnes pre TASR uviedla, že pri tejto príležitosti sa 27. októbra bude konať Deň Prešovského kraja. V tento deň budú pre verejnosť bezplatne otvorené všetky múzeá, galérie a ďalšie organizácie v pôsobnosti prešovskej regionálnej samosprávy. Hovorkyňa upozornila, že zaujímavý program je pripravený v regionálnych knižniciach.

„Okrem bezplatného zápisu do knižnice bude prebiehať akcia Vymeň knihu za knihu. Každý, kto do prinesie akúkoľvek knihu o obci alebo meste z Prešovského kraja, dostane na výmenu obrazovú publikáciu Vitajte v PSK, ktorá bola vydaná v minulom roku,“ spresnila Fitzeková.

V sídle Úradu PSK v Prešove sa v tento deň štvrtýkrát uskutoční deň otvorených dverí. Jeho hlavným cieľom je priblížiť občanom kompetencie a prezentovať činnosť samosprávy. „Zvolili sme atraktívne formy prezentácie, tak veríme, že návštevníkov zaujmú. Pripravená je napríklad veľká sklenená kocka, v ktorej ukážeme, ako vyzerá náš rozpočet v hotovosti,“ povedala hovorkyňa. Spresnila, že pôjde o papierové napodobeniny 500-eurových bankoviek v celkovej hodnote 170 miliónov eur.

Návštevníci budú môcť okrem kultúrneho programu ochutnať kulinárske špeciality, posúdiť práce študentov, ktorí navrhli a vyrobili modely šiat či doplnkov. „Okrem toho budú môcť ľudia lúštiť veľkú krížovku, skladať puzzle, hádať miesta v Prešovskom kraji podľa fotografií, prípadne si budú môcť vyskúšať svoje jazykové znalosti vo veselom poľsko-slovenskom slovníku,“ dodala Fitzeková. Pre víťazov súťaží sú pripravené tričká s emblémom Deň Prešovského kraja či vstupenky do kultúrnych inštitúcií.
Pred budovou úradu občanom predstavia bibliobus – pojazdnú knižnicu zo Svidníka, ktorá slúži pre obyvateľov severovýchodného Slovenska. Vo vestibule bude pripravená výstava prác a obrazov klientov zo zariadení sociálnych služieb. Verejnosť si bude môcť prezrieť insígnie predsedu PSK, ocenenia, ktoré udeľuje samosprávny kraj, makety hradov i drevených kostolíkov.

Počas celého dňa sa v zasadačke bude konať videoprezentácia o Prešovskom kraji a jeho kompetenciách. Návštevníci dostanú presnejšie informácie o symboloch PSK, dozvedia sa, ako pracuje zastupiteľstvo, ako funguje financovanie a bližšie o kompetenciách v oblasti školstva, kultúry, sociálnych vecí.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM